ECO'ya üye ülke temsilcileri afet ve risk yönetimi konusunda bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatına (ECO) üye ülkelerin 7. Uluslararası Afet Risk Yönetimi Konferansı, Azerbaycan’nın Gebele şehrinde başladı. Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve AFAD Başkanı Fuat Oktay başkanlığında bir...

Google Haberlere Abone ol
ECO'ya üye ülke temsilcileri afet ve risk yönetimi konusunda bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatına (ECO) üye ülkelerin 7. Uluslararası Afet Risk Yönetimi Konferansı, Azerbaycan’nın Gebele şehrinde başladı. Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve AFAD Başkanı Fuat Oktay başkanlığında bir heyetin temsil ettiği konferans, Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanı Kemaleddin Heydarov'un ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

ECO'nun söz konusu konferansına ev sahibi Azerbaycan ile birlikte Afganistan, Pakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, İran, Kazakistan ve Tacikistan’dan üst düzey hükümet görevlileri ayrıca uluslararası ve bölgesel kuruluşlardan temsilciler de iştirak etti.

Afet, risk yönetimi konusunda bölgesel işbirliği, tecrübe ve bilgi paylaşımını içeren konferans Kemaleddin Heydarov'un açılış konuşmasıyla başladı. Heydarov son dönemde yaşanan global iklim değişiklikleri dolayısıyla yaşanan tabii afetlerin arttığını söyledi. Bakan Heydarov, yaşanması muhtemel afetlerden bir çok ülkenin aynı anda etkilendiğini ve birlikte hareket etmenin önemine vurgu yaptı. Heydarov, özellikle deprem, sel, volkan, patlamaları heyelan ve benzeri olağan üstü hallerde artış yaşanmasının endişe verici olduğunu ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da yaptığı konuşmada, daha iyi bir hayatın dünyanın neresinde olursa olsun her dünya vatandaşının en temel hakkı olduğunu söyledi. Atalay, "İster insan kusurundan kaynaklansın isterse doğal sebeplerden olsun, insanların acı çekmesine sebep olan afetlere karşı hazır olmak hepimiz için önem arz ediyor.'' dedi.

Son 10 yıl içerisinde yaşanan tabii afetlerdeki kayıplar hakkında bilgi veren Atalay, dünya genelinde meydana gelen doğal afetlerden 2 milyar 700 milyon kişinin etkilendiğini, bir milyon 100 bin kişinin öldüğünü ve 1,3 trilyon dolar tutarında ekonomik kayıp yaşandığını ifade etti. Beşir Atalay, çevre konusunda yapılan hatalara da dikkat çekere, "Çevreye duyarsız kalkınma küresel etkilere sebep olabilmekte, özellikle iklim koşullarını etkileyerek sürdürebilir kalkınmayı engelleyen yepyeni afetleri tetiklemektedir." şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Atalay, "Artık hepimiz küreselleşmiş tek bir insanlığın parçası olarak küresel sorunları yaşayan ve çözen ortak bir algı oluşturmayı başarabilmeliyiz.'' dedi. Türkiye'nin deprem kuşağı üzerinde yer aldığını ifade eden Atalay, "Biz Türkiye olarak deprem ülkesiyiz, afetselliği yüksek bir ülkeyiz. Bundan dolayı afetlerle çok fazla yüzleşiyoruz Bundan dolayıda son zamanlarda afet yönetimi ile ilgili etkili mekanizmalar geliştirmeye çalışıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Daha sonra 7. Uluslararası Afet Risk Yönetimi Konferansı'na katılan ülke temsilcileri, toplu aile fotoğrafı çektirdi. 2 gün devam etmesi öngörülen söz konusu konferans, Afet Risk Yönetimi konusunda bölgesel işbirliği, tecrübe ve bilgi paylaşımını içeren tematik sunumların, vaka çalışmaları ile, tartışma ve soru cevap formatında devam edecek. CİHAN

Yorumlar