Ebola virüsü kontrol altına alınamıyor

Batı Afrika ülkesi Gine'de görülen ebola salgını 2 ayı aşkın süredir kontrol altına alınamıyor. Ebola virüsünün patlak verdiği Gine ve komşularında, salgının yayılmasını önleme çabaları sürüyor. Gine'nin güneyinde bulunan ormanlık...

Google Haberlere Abone ol
Ebola virüsü kontrol altına alınamıyor

Batı Afrika ülkesi Gine'de görülen ebola salgını 2 ayı aşkın süredir kontrol altına alınamıyor. Ebola virüsünün patlak verdiği Gine ve komşularında, salgının yayılmasını önleme çabaları sürüyor. Gine'nin güneyinde bulunan ormanlık bölgede görülen salgınla mücadele devam ediyor.

Şempanze, goril ve maymun gibi hayvanlardan insana geçen virüs daha sonra insanlar arasında da yayılıyor. Ebola virüsünü kontrol altına almak için karantina bölgeleri oluşturuluyor ve halkın yabani hayvanlarla temas etmemesi ve onları gıda olarak tüketmemesi uyarısı yapılıyor.

Özellikle yarasalardan insana bulaştığı üzerinden durulan virüsü kontrol altına almak için yarasalardan uzak durulması ve yenilmesi yasaklanmış durumda. Tespit edilen 197 vakanın 122'si ölümle sonuçlandı. Salgını kontrol altına almak amacıyla halkın toplu yaşam alanlarına girmeden ellerini çamaşır suyuyla yıkaması isteniyor.

Kimse Yok Mu derneği Ebola virüsünün daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla ülkeye tonlarca dezenfektan malzeme yardımı yaparak dağıtılmasını sağlamıştı. Alınan tedbirler neticesinde başkentte hastalık kısmen kontrol altına alınmış olmakla birlikte salgın riski devam ediyor. Uluslararası havalimanında termal kameralarla önlemler alınmaya çalışıyor.

Gine'ye komşu Senegal salgınla mücadele amacıyla kara sınırlarını kapatarak ek tedbirleri uygulamaya başladı. Bu amaçla 6 maddelik eylem planı devreye sokuldu. Senegal sağlık bakanlığı yetkilileri yaptığı açıklamada “Başta Güney sınırları olmak üzere, tüm sınırlarda salgın hastalıklara karşı önlemlerin kuvvetlendirilmesine karar verilmiştir. Bölgesel ve ulusal örgütlenmedeki tüm sağlık birimleri nezdinde salgın hastalıklara yönelik özel müdahale ekipleri kurulmasının yanı sıra Senegal'in 14 bölgesinde yer alan 76 sağlık alt bölgesindeki tüm hastane ve sağlık birimlerine söz konusu hastalık hakkında teknik bilgiler içeren bilgi notları iletilerek tüm sağlık personelinin bilgilendirilmesi sağlanacaktır.” şeklinde açıklamada bulunuldu.

Senegal’de şuana kadar hiçbir vaka görülmemesine rağmen kara sınırları kapatılarak giriş-çıkışlara izin verilmiyor. Henüz bir tedavi yöntemi bulunamayan salgın hastalık kendini yüksek ateş, kusma ve ateşli kanamalarla gösteriyor. Şimdiye kadar Uganda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görülen hastalığa Gine'de ilk kez rastlanıyor. CİHAN

Yorumlar