Dünyadaki mültecilerin sayısı 50 milyonu aştı

Birleşmiş Milletler’e bağlı Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) 2013 yılının sonu itibariyle dünya yüzeyinde 51,2 milyon kişinin mülteci statüsünde olduğunu açıkladı. BM, son bir yıl içerisinde 10 milyon artan mülteci sayısının...

Google Haberlere Abone ol
Dünyadaki mültecilerin sayısı 50 milyonu aştı

Birleşmiş Milletler’e bağlı Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) 2013 yılının sonu itibariyle dünya yüzeyinde 51,2 milyon kişinin mülteci statüsünde olduğunu açıkladı. BM, son bir yıl içerisinde 10 milyon artan mülteci sayısının İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı.

UNHCR her yıl yayınladığı yıllık raporunu bugün basın mensuplarına duyurdu. Geçtiğimiz yıl 10,7 milyon kişinin evlerini ter ketmek zorunda kaldığı vurgulandığı raporda Suriye’de devam eden iç savaşın bu rakamların artışında en önemli etken olduğu belirtildi. Suriye’deki savaşa rağmen BM kayıtlarında en yüksek mülteci sayıları halen 2 milyon 556 bin 522 kişi ile Afganistan görünüyor. Ayrıca Afganistan’da 630 bin kişinin de ülke içinde yer değiştirdiği belirtiliyor. Raporda Suriyeli mülteci sayıları 2 milyon 468 bin olarak gösterilirken, evlerini terk eden kişilerin 6,5 milyon olduğu açıklandı.

MÜLTECİLER DÜNYANIN 26’NCI BÜYÜK DEVLETİ

BM raporunda ülkesini ve evini terk etmek zorunda kalan kişilerin bir araya gelerek oluşturacakları toplumun dünyada 26’inci devlet kadar büyüklüğe sahip olabileceğini söyledi. Ayrıca yaşam güveliği olmadığı gerekçesiyle evlerini ve yaşadıkları bölgeyi her gün 32 bin 200 kişinin geçen yıl terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. BM, Suriye dışında Orta Afrika Cumhuriyeti ve Güney Sudan’da da yaşanan göçlerin önemli derecede arttığını dikkat çekerken, ülke içinde yer değiştiren kişilerin toplam sayısının 2013 yılında 33,3 milyon olduğunu belirtti.

MÜLTECİ KABUL EDEN BİRİNCİ ÜLKE PAKİSTAN

Mültecilerin sığındığı ülkeler arasında Pakistan 1,6 milyon kişi ile birinci sırada yer alıyor. UNHCR raporunda İran’a 857 bin mültecinin sığındığını gösteren listede Lübnan’da 857 bin, Ürdün’de ise 641 bin kayıtlı mülteci yer alıyor. BM raporunda Türkiye’ye sığınmış mülteci sayısı ise 2013 yılı sonu itibariyle 609 bin 911 kişi. CİHAN

Yorumlar