Dünyadaki 5 nükleer güç Çin’de bir araya geldi

Birleşmiş Milletler tarafından yasal olarak tanınan nükleer silaha sahip 5 ülke, Çin’in başkenti Pekin’de bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Dünyadaki 5 nükleer güç Çin’de bir araya geldi

Birleşmiş Milletler tarafından yasal olarak tanınan nükleer silaha sahip 5 ülke, Çin’in başkenti Pekin’de bir araya geldi.
Dünyadaki nükleer yönetiminin sağlamlaştırılması için beşincisi düzenlenen toplantıya ev sahibi Çin'in yanı sıra ABD, Rusya, İngiltere ve Fransa katılıyor. Beş ülke, iki gün sürecek toplantıda stratejik güvenlik ve uluslararası istikrar, nükleer silahsızlanma, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve nükleer enerjinin barışçıl amaçla kullanılması konularını masaya yatırılıyor.
Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Li Baodong, açılış töreninde yaptığı konuşmada, nükleer silahsızlanma, nükleer silahların yayılmasını önleme ve nükleer enerjinin barışçıl kullanımının nükleer alandaki üç önemli ayak olduğunu söyledi. Bu ayaklar arasındaki ilişkilerin uyumu ve küresel yönetişimin artırılmasının uluslararası toplumun ortak çıkarları olduğunu kaydeden Li, bu nedenle, bunların P5 devletlerinin (ABD, Çin, İngiltere, Fransa, Rusya) ortak hedefi olduğunu ifade etti. Li ayrıca global güvenliğin, küresel nükleer yönetişimin temel hedefi olduğunu da vurguladı.

Li ayrıca nükleer silahların küresel yönetimiyle ilgili beş maddelik öneri sundu. BM’nin Cenevre Silahsızlanma Konferansı ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) merkez rolü oynaması gerektiğine değindi ve hükümetlerin aktif bir şekilde katılması, uluslararası ve bölgesel örgütler ve sivil toplum örgütlerinin kuvvetlerini birleştirerek en büyük güç haline gelmesi gerektiğini ifade etti.

P5 ülkeleri 2009’dan beri beş toplantı gerçekleştirdi.

RUSYA NÜKLEER SİLAHTA BAŞI ÇEKİYOR

Dünyada Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) kapsamında nükleer silaha sahip ülkeler arasında ilk sırada 8 bin 500 nükleer savaş bağlığı ile Rusya bulunuyor. Rusya’yı 7 bin 700 ile ABD takip ediyor. Fransa 300, Çin 250, İngiltere ise 225 savaş balığına sahip.

ABD raporlarına göre, NPT dışında nükleer silaha sahip ülkelerden ise Pakistan’ın 100-120, Hindistan’ın 90-110, İsrail’in 80, Kuzey Kore’nin ise 10 nükleer savaş başlığı var.

Pekin’deki toplantıya katılan ABD’li yetkililer, ABD ve Rusya’nın nükleer silahsızlanma konusunda yapacakları çok şeyler olduğunu belirtti.

Çin ise, nükleer savaş başlıklarının sökülmesi için ABD ve Rusya gibi büyük oranda nükleer başlığa sahip ülkelerin kabul edilebilir bir seviye gelecek şekilde nükleer başlıkları sökmeleri halinde, 250 nükleer başlığa sahip Çin’in bu konuda adım atacağını belirtiliyor. Aksi halde sorunun çözümünün imkânsızlığına dikkat çekiliyor.
CİHAN

Yorumlar