Dünya Satranç Şampiyonu: Türkiye'de yetenekli satranç oyuncuları var

Norveç'in dünyaca ünlü satranç şampiyonu Magnus Carlsen, Türkiye'de çok fazla yetenekli satranç oyuncusu olduğuna inandığını söyledi.Dünya satranç şampiyonu genç Norveçli Magnus Carlsen, şu anda neredeyse tüm dünyada satranç sporunda...

Google Haberlere Abone ol
Dünya Satranç Şampiyonu: Türkiye'de yetenekli satranç oyuncuları var

Norveç'in dünyaca ünlü satranç şampiyonu Magnus Carlsen, Türkiye'de çok fazla yetenekli satranç oyuncusu olduğuna inandığını söyledi.

Dünya satranç şampiyonu genç Norveçli Magnus Carlsen, şu anda neredeyse tüm dünyada satranç sporunda bir idol. Satranç oyununu seven genç-yaşlı herkes onun gibi olmak istiyor. Nedeniyse gayet açık: Carlsen, genç yaşına rağmen dünya genelinde satranç dalında tüm rekorları kırmış durumda. Tabir yerindeyse an itibariyle satrançta zirve bir isim.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Carlsen, kendisi açıkça belirtmese de başarılarının sırrını satrançla oturup, satrançla kalkmaya bağlıyor. Daha 5 yaşından itibaren satrançla hemdem olan genç satranç yıldızı, rahatlamak için ailesi ve arkadaşlarıyla geçirdiği boş vakitlerinde dahi satrancı düşündüğünü söylüyor. Özetle Carlsen'in tek işi satranç.

30 Kasım 1990'da Norveç'in Tønsberg bölgesinde doğan Magnus Carlsen, satranca başlama nedenini babası ve ablasına bağlıyor. Daha 5 yaşlarında, ablası ve babasını satranç oynarken izlediğini, bunun, kendisine satranç oynama isteği verdiğini söyleyen Carlsen, ''Sanırım buna sağlıklı kardeş kıskançlığı da diyebiliriz.'' ifadelerini kullanıyor. Carlsen, başarısında herhangi bir sır olmadığını, ancak sabırla çok çalışmanın ve güvenin bu konuda önemli olduğunu aktarıyor. Carlsen’e göre bunlar olmadan satrançta başarılı olmak zor.

Her zaman satranç oyununu geliştirmenin yollarını aradığını ifade eden Carlsen, 'muhteşem satranç' oynamanın zor olduğunu, bu yüzden günlerinin geri kalanında, satranç oyunu tarafından kuşatıldığına dair bir hissiyata kapıldığını söylüyor. Genç yıldız, dünyaya yeniden gelse, yine satranççı olacağının altını çiziyor.

Magnus Carlsen'in dünya çapındaki başarıları, Norveçli gençlerin bu oyuna olan ilgisini artırdı. ''Norveç satranç şampiyonluğunu korumak için ileride yapmayı hedeflediğiniz şeyler var mı?'' şeklindeki soruyu Carlsen şöyle yanıtlıyor: 'Amacım; daha fazla dünya gençliğini satranç oynamaya teşvik etmek. Norveç'teki gençlerin satranca olan ilgilerinin arttığını görmek beni çok heyecanlandırıyor.''

Satranca olan ilgiyi devam ettirmek için bazı atılımlar yaptığını aktaran Carlsen, mobil telefonlarda oynanabilinen 'Play Magnus' isminde bir telefon programı oluşturduğunu belirtiyor. 'Play Magnus'un oldukça eğlenceli ve bir o kadar da komik olduğunu açıklayan Norveçli satranç yıldızı, programla amacını gençlerin satranca olan ilgisi artırmak şeklinde açıklıyor. Carlsen, bu tür programlara yönelik başka dillere de çevrilecek yeni gelişmeler ve daha fazla ürünler planladığını da paylaşıyor.

Satranç dışında ilgilendiği spor dallarına da değinen Carlsen, futbolu ve basketbolu hem oynamayı hem de izlemeyi çok sevdiğini dile getiriyor. Sık sık satranç kitapları okuduğunu, bu okumalarının kendisi için bir tutku olduğunu, ancak ara sıra da olsa roman okuduğunu belirtiyor. Magnus Carlsen, izlenimlerine göre Türkiye'de çok fazla yetenekli satranç oyuncusu olduğuna inandığını kaydediyor.

Magnus satrançta ilk müsabakasını 2000'de Norveç'te en iyi genç oyunculara karşı oynadı. 2003 yılında, Uluslararası Master ödülüne layık görüldü. 2004 yılında Corus Satranç Turnuvası C grubunu 13 yaşında kazandı. 2009'da Dünya Yıldırım Satranç Şampiyonluğu'nu kazandı. 2013 ve 2014'teyse üst üste Dünya Satranç Şampiyonluğu unvanını elde etti. 24 yaşındaki Norveçli genç yıldız, satranç sporunda tüm rekorları kırdı. CİHAN

Yorumlar