Dünya liderlerine, Mandela’nın cenaze törenine katılmayın tavsiyesi

Güney Afrika hükümeti, Nelson Mandela’yı son yolculuğuna uğurlamak için Johannesburg’a gelen dünya liderlerine, Mandela’nın cenaze törenine katılmayın tavsiyesinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Dünya liderlerine, Mandela’nın cenaze törenine katılmayın tavsiyesi

Güney Afrika hükümeti, Nelson Mandela’yı son yolculuğuna uğurlamak için Johannesburg’a gelen dünya liderlerine, Mandela’nın cenaze törenine katılmayın tavsiyesinde bulundu. Başkanlık Sarayı Bakanı Collins Chabane, "Mandela’nın gömüleceği Qunu köyüne ulaşım imkanlarının yetersizliği ve güvenliği sağlamanın zorluğunu gerekçe göstererek, misafir liderlere Johannesburg ve idari başkent Pretoria’daki törenlere katılmalarının yeterli olacağını söyledi.

Öte yandan Chabane, Mandela’nın köyüne gitmek isteyenlerin tercihlerine saygı duyulacağını, kısıtlı imkanlara rağmen misafirler için bütün imkanların seferber edileceğini belirtti. Başka bir yetkili de, her liderin güvenliğini kendi korumalarının sağladığını ifade etti.

95 yaşındaki Mandela, vasiyeti üzerine, Pazar günü çocukluk yıllarını geçirdiği Doğu Cape eyalatindeki Qunu köyünde toprağa verilecek. Nobel Ödülü sahibi, demokratik Güney Afrika’nın kurucu başkanı Mandela’nın köyü, 5 bin VIP’yi misafir etme kapasitesine sahip.

91 LİDER KATILDI

Mandela’nın 2010’da Dünya Kupası’nda halkı selamladığı son yer olan FNB Stadyumu’nda 11:00’de başlayan anma törenine toplam 91 ülkenin lideri katıldı. Baba Bush hariç, ABD’ye başkanlık yapan tüm liderler ve birbirini hiç sevmeyen Sarkozy ve Hollande’ı biraraya getiren son yüzyılın en büyük anma töreninde, Obama’nın ardından, Brezilya lideri, Çin Devlet Başkan Yardımcısı, Namibya, Hindistan ve Küba liderleri birer konuşma yaptılar. En son Güney Afrika Devlet Başkanı Zuma’nın söz almasının ardından, Rahip Ivan Abrahams, Mandela için yapılan duayı yönetti.

MANDELA’NIN NAAŞI, HALKIN ZİYARETİNE AÇILACAK

Mandela'nın şu anda idari başkent Pretoria’daki 1 Military Hastanesi’nde tutulan naaşı, 11 Aralık Çarşamba törenle Devlet Başkanlığı Sarayı olan Birlik Binası’nda 10.00’dan itibaren önce ailesine, sonra dünya liderlerine gösterilecek. Efsane liderin cansız bedenini Cuma gününden sonra özgürlüğe kavuşturduğu halkı ziyaret edecek.

Nelson Mandela, 15 Aralık Pazar günü toprağa verilecek. CİHAN

Yorumlar