Dünya Bankası: Rusya’dan yıllık nakit çıkış 150 milyar doları bulabilir

Kırım Cumhuriyeti’nin Rusya’ya bağlanmasının ardından ABD ve AB’nin yaptırım kararları Rusya ekonomisini olumsuz etkilemeye başladı.

Google Haberlere Abone ol
Dünya Bankası: Rusya’dan yıllık nakit çıkış 150 milyar doları bulabilir

Kırım Cumhuriyeti’nin Rusya’ya bağlanmasının ardından ABD ve AB’nin yaptırım kararları Rusya ekonomisini olumsuz etkilemeye başladı. Rusya Ekonomi Bakanlığı'na göre ülkede ilk çeyrekte nakit çıkışı 70 milyar doları buldu. Dünya Bankası ise en düşük ihtimalle yıllık bazda 85 milyar dolarlık bir nakit çıkışı beklediklerini, bu rakamın 150 milyar doları bulma riski olduğunu açıkladı.

Dünya Bankası Rusya uzmanı Birgit Hansl, düşük risk senaryosuna göre Rusya’dan 2014’de 85 milyar dolar çıkacağını, yüksek risk senaryosuna göre de bu rakamın 150 milyar dolara kadar da çıkabileceğini söyledi.

Rusya'da 2014 enflasyon rakamları ile ilgili de değerlendirmede bulunan Hansl, “Biz yıl sonun enflasyon rakamlarının yüzde 5,5-6 aralığında olmasını öngörüyoruz. Bu Rusya’nın yüzde 5’lik enflasyon hedefinden bir miktar fazla…” dedi.

“KONUŞULMAYAN YAPTIRIMLAR” DAHA TEHLİKELİ

Rusya’ya yönelik yaptırımları değerlendiren Başbakan Yardımcısı İgro Şuvalov ise ilan edilenlerden çok “konuşulmayan” yaptırımların Rusya açısından daha büyük tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Şuvalov yatırımcıların resmi olarak ilan edilen yaptırımlardan çok, uluslar arası derecelendirme kuruluşlarından gelen sinyaller ve konuşulmayan yaptırımlardan etkilendiğini ve ona göre adım attığını ifade etti.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin de yaptığı değerlendirmede Batının Rusya’ya yönelik yaptırım kararlarında risk olduğunu, ancak bunun maliyetini iki tarafın da ödeyeceği uyarısında bulundu. CİHAN

Yorumlar