Dünya Azerbaycan Türkleri Dayanışma Günü, Lahey'de kutlandı

Azerbaycan’ın Lahey Büyükelçiliği ve Benelux Azerbaycan Kongresi Temsilciliği'nin girişimleriyle Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma- Hemreylik Günü kutlandı.

Google Haberlere Abone ol
Dünya Azerbaycan Türkleri Dayanışma Günü, Lahey'de kutlandı

Azerbaycan’ın Lahey Büyükelçiliği ve Benelux Azerbaycan Kongresi Temsilciliği'nin girişimleriyle Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma- Hemreylik Günü kutlandı. Törene büyükelçilik personeli, Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği üyeleri, Hollanda'da yaşayan, çalışan ve Tük kökenli STK temsilcileri katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Azerbaycan’ın Lahey Büyükelçisi Mirhemze Efendiyeva, dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan soydaşların Azerbaycan etrafında kenetlenmeleri amacıyla Milli Lider Haydar Aliyev’in girişimleriyle 1993 yılından sonra her yıl 31 Aralık gününün Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Günü olarak kutlandığını ifade etti.

AZERBAYCAN HALKININ TEK VÜCUT OLMASI LAZIM

Hollanda'da yaşayan vatandaşların ilişkilerin pekiştirilmesinin Azerbaycan'ın dış politikasının bir parçası olduğunu vurgulayan Mirhemze Efendiyeva, Lahey’deki Azerbaycan Elçiliği, Benelux Azerbaycan Kongresi - Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği, ve diğer kurumlar ile Azerbaycan ile ilgili gerçekleri Hollanda kamuoyuna ulaştırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunduklarını söyledi.

Büyükelçi Mirhemze Efendiyeva "Bizlerin çok önemli vazifeleri var. Ermeni lobisi maalesef aleyhimizde çirkin faaliyetler sürdürüyor. Bizler bunlar karşısında birliğimizi korumalıyız. Hollanda'da tüm Azerbaycan halkının tek vücut olması lazım." dedi.

Benelux Azerbaycan Kongresi (BAK) Başkanı Sahil Gasimov ise "Biz bu günü her sene büyük bir coşku ile kutluyoruz. Milli Lider Haydar Aliyev'in onun fermanı ile tarihe girmiş bir gündür. Biz gerçekten ciddi bir birlik olduktan sonra inşallah önümüzde kimse duramaz. Temel sorunlarımız kendi kendimize kökünden çözebilecek bir ufka sahibiz. Bu gün sadece Azerbaycanlıların değil, bütün Türk dünyası halklarının birlik ve dayanışma günü olsun. Bu birliktelik olduğunda bizim karşımızda hiçbir düşman gücü duramaz." şeklinde konuştu.

Türk kanaat önderlerinden Mikail Güneş ise Azerbaycan ile Türkiye'nin 'iki devlet tek millet' olduğunu belirterek, "90'lı yıllarda Azerbaycan özgürlüğünü alacağı günlerde, Can Azerbaycan diye hitap ederdik. Dolayısıyla Azerbaycan Türk halkının hep gönlünde ayrı yer işgal etmiştir. Bu kardeşlik her zaman devam edecektir. Azerbaycan halkının mutluluğu, gelişmişliği elbette bizi mutlu eder." dedi.

Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın, iki devlet bir milletin çocukları olarak dayanışmanın ve kardeşliğin her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Aşkın "Azerbaycan ve Türkiye'nin beraber çalışması ve gelecekte beraber işler yapması bizim her zaman gönlümüzden geçmesi gereken bir sevdadır. Bu sevda böyle güzel günler anılarak inşallah gençlerimize bir ışık tutacaktır. 2014 yılında başta Azerbaycan'ın kaybetmiş olduğu toprakların geri kazanılması, bir milyon kaçkınımızın tekrar anayurduna dönmesi, Azerbaycan'da ve Türkiye'de birliğin ve beraberliğin kardeşliğin, beraber yaşanması ve gelecekte güzel işlere imza atmalarını diliyorum." dedi.

Konuşmaların ardından Azerbaycan'ın Hollanda'daki faaliyetlerine sanat, siyaset, eğitim ve basın alanında katısı olanlara ödüller verildi. Basın ödülü ise Cihan Haber Ajansı'na verildi. CİHAN

Yorumlar