Dünya, 2014’te güvensiz

Fransa’nın eski Başbakanı Dominique de Villepin, 2014 yılının dünya genelindeki barış için çok korku dolu bir yıl olduğunu söyledi.Başkent Pekin’deki Tsinghua (Qinghua) Üniversitesi’nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Dünya Barış...

Google Haberlere Abone ol
Dünya, 2014’te güvensiz

Fransa’nın eski Başbakanı Dominique de Villepin, 2014 yılının dünya genelindeki barış için çok korku dolu bir yıl olduğunu söyledi.

Başkent Pekin’deki Tsinghua (Qinghua) Üniversitesi’nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Dünya Barış Forumu’nda konuşan Villepin, dünyada terör ve çatışmaların olduğu Ortadoğu’ya ve tartışmalı sulardaki gerginliğin devam ettiği Doğu Asya’ya dikkat çekti.

2005-2007 yılları arasında Başbakanlık yapan Villepin, İslam’daki değişik akımların oluşturduğu tehlikeye de işaret etti. Forumun Başkanı Çin’in eski devlet müşaviri Tang Jiaxuan, Çin Devlet Müşaviri ve eski Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, Malezya eski Başbakanı Abdullah Ahmet Bedevi (2003-2009) konuşma yaptı. Çay molasının ardından ise Japonya eski Başbakanı Yukio Hatoyama (2009-2010), Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi eski sekreteri Igor Ivanov (2004-2007) ve ABD Devlet Başkanı’nın Ulusal Güvenlik eski Danışmanı Stephen Hadley (2005-2009) Asya Pasifik büyük güç ilişkileri ve bölgesel güvenlik’’ konulu panelde birer konuşma yaptı.

Foruma sağlık sorunları dolayısıyla katılamayan ABD Dışişleri eski Bakanı Henry Kissenger (1973-1977) ise bir video mesaj gönderdi. Forumun öğleden sonraki oturumunda da AB Ortak Dış ve Güvenlik Politikası eski Yüksek Temsilcisi Dr. Javier Solana (1999-2009) ile Malezya eski Başbakanı Bedevi, ‘’Bölgesel deniz tartışmalarını aşmak, Asya-Pasifik’te barış ve gelişmeyi sürdürmek’’ konulu panelde birer konuşma yaptı.

Konuşmalarda dünyanın sorunlu bölgelerindeki güvenlik durumu ile Çin-ABD, Çin-Rusya ve Japonya-Çin ilişkilerine değinildi. Yarın sona erecek forumda ayrıca Pakistan eski Başbakanı Şevket Aziz (2004-2007) ile Fransa eski Başbakanı Villepin, ‘’Orta Asya ve Orta Doğu’dan ABD’nin Çekilmesi Sonrası Bölgesel Güvenlik’’ konulu panelde birer konuşa yapacak.

Foruma, Pekin’deki bazı yabancı misyon şefleri ve akademisyenler de katıldı.

İlki 7-8 Temmuz 2012 yılında aynı üniversitede düzenlenen foruma, dönemin cumhurbaşkanı yardımcısı, şu an ise Çin Cumhurbaşkanı olan Xi Jinping katılmış ve bir konuşma yapmıştı. 2012’deki foruma bu yıl katılan yabancı eski üst düzey liderler de katılmıştı.

CİHAN

Yorumlar