Downer: Ortak metinde uzlaşı sağlandıktan sonra Kıbrıs müzakereleri başlayacak

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Özel Kıbrıs Danışmanı Alexander Downer, Kıbrıs Türk ve Rum tarafıyla gerçekleştirilen görüşmelerin hassas bir noktada olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Downer: Ortak metinde uzlaşı sağlandıktan sonra Kıbrıs müzakereleri başlayacak

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Özel Kıbrıs Danışmanı Alexander Downer, Kıbrıs Türk ve Rum tarafıyla gerçekleştirilen görüşmelerin hassas bir noktada olduğunu söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugün BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile görüştü.

Cumhurbaşkanlığı’nda saat 11.30’da başlayan görüşmeye Downer’ın yanı sıra BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Cumhurbaşkanının Temsilcisi ve Sözcüsü Osman Ertuğ katıldı.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Downer, ortak metinle ilgili iki taraf arasında sürdürülen görüşmelerin hassas bir aşamada olduğunu belirtti. Downer, bu sabah Rum lider Nikos Anastasiadis ve ekibiyle görüştüğünü, gün içinde konuyla ilgili çeşitli görüşmeler yapacağını ifade etti.

Bir gazetecinin ortak açıklamaya yakın olup olunmadığını sorması üzerine Downer, yakın-uzak konusuna girmek istemediğini, ortak açıklama metni konusunu en kısa sürede bir sonuca ulaştırmak için çalışıldığını ve hassas bir noktada bulunulduğunu ifade etti.

Bu arada Eroğlu'dan önce Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile bir araya gelen Downer, Rum kesiminde yaptığı açıklamada, ortak metin konusunda anlaşma olduğu zaman Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin başlayacağını kaydetti.

Bu sabah Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından kabul edilen Downer, yaptığı açıklamada, bu konun çok hassas bir aşamada bulunduğunu ifade etti. Görüşmenin, ortak açıklama konusuna yoğunlaştığını ifade eden Downer, ortak açıklamanın, tüm sürecin önemli bir parçası olduğunu, iki tarafın ortak açıklamayla rahat hissetmek istediğini söyledi.

Ortak açıklama konusunun, dün her iki tarafın temsilcileri ve başka taraflarla da ele alındığını söyleyen Downer, görüşmelerin bugün öğleden sonra yoğun bir şekilde devam edeceğini de ifade etti. BM’nin, iki taraf arasındaki anlaşmazlığa köprü kurmak için öneriler sunup sunmadığı sorusu üzerine Downer, konunun çok hassas bir aşamada olduğunu yineleyerek, “ne kadar az ayrıntı söylenirse o kadar iyidir” cevabını verdi.

Ortak açıklamaya yakın olunup olunmadığı sorusuna ise Downer, üstlenilen çok ciddi bir görevin söz konusu olduğunu belirterek görüşmelerin yoğun olacağını; tüm bunların, sürecin kritik bir bölümünü teşkil ettiğini belirtti. CİHAN

Yorumlar