Dört Güneşli Gezegen Keşfedildi

Bilim insanları, dört yıldızlı sistemde bulunan yeni bir gezegen keşfedildiğini açıkladı. Güneşlerin hepsi gezegenin yüzeyinden görülebiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Dört Güneşli Gezegen Keşfedildi

ABD'nin California eyaletindeki Palomar Gözlemevi ile Pasadena kentindeki California Teknoloji Enstitüsü'nde NASA sebebi ile sürdürülen araştırmaya göre, '30 Ari b' ismi verilen gezegen, Dünya'dan 136 fer yılı (1 fer yılı = takribî 10 trilyon kilometre) uzaklıkta, Koç Takımyıldızı'nda yer alıyor.

JÜPİTER'DEN 10 KAT BÜYÜK

Gökbilimciler, dört yıldızlı '30 Ari' sisteminde yer saha '30 Ari b' gezegeninin isimlendirilen hayata müsait olmadığını belirtiyor. Bir gaz devi bulunan '30 Ari b', Jüpiter'in 10 katından daha çok bir kütleye sahip. Kendi temel yıldızı etrafındaki dönüşünü 335 günde tamamlıyor.

Araştırmaya göre, dört güneşin tümü de gezegenin yüzeyinden görülebiliyor. Gezegen, daha öncelikle üç yıldızlı bir sistemin parçası şekilde tanımlanmıştı. Ancak uzmanlar bir yıldızın varlığını daha hesapladı. Buna göre, '30 Ari A' (Büyük harfle) ve '30 Ari B' isimli iki adet ikili yıldız, birbirinin çevresinde dönüyor. Bu iki ikili yıldız sistemi, dört yıldızlı '30 Ari'yi oluşturuyor.

GÖKYÜZÜNDE DÖRT PARLAK GÜNEŞ

NASA uzmanları, Güneş eşi her 25 yıldızdan birisinin '30 Ari' eşi dörtlü bir yıldız sisteminde yer aldığını düşünüyor. Eğer '30 Ari b' gezegeninde yaşıyor olsaydık, gökyüzünde aşırı parlak biçimde görülecek dört yıldız olacaktı. Yeterince iri bir teleskopla baksaydık, bu yıldızların birbirleri çevresinde dönen ikili sistemlerden oluşacağını görürdük.

Dört güneşin aydınlattığı gezegen türünün ilk örneği 2012'de gözlemlenmişti. Yaklaşık 5 bin fer yılı ötede bulunan ve Dünya'dan 6 kat iri bulunan bu gaz devine 'PH-1'adı verilmişti. Son keşifle müşterek dörtlü yıldız sistemlerinde hesap edilenden daha çok gezegen olabildiği düşünülüyor.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar