Doğu Ukrayna’da Rusya yanlılarına müdahale, ölü ve yaralılar var

Doğu Ukrayna’da kamu binalarını ele geçiren ve federal yapı için gösteri yapan Rusya yanlısı gruplara Kiev yönetimi müdahalede bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Doğu Ukrayna’da Rusya yanlılarına müdahale, ölü ve yaralılar var

Doğu Ukrayna’da kamu binalarını ele geçiren ve federal yapı için gösteri yapan Rusya yanlısı gruplara Kiev yönetimi müdahalede bulundu. Harkov, Donetsk ve Slavyansk kentlerindeki olaylarda en az 2 kişi yaşamını yitirdi, onlarca yaralı var.

Ukrayna Güvenlik Servisi SBU ve özel askeri birlikler kamu binalarnıı ele geçirmek ve izinsiz gösterileri sona erdirmek için sabah saatlerinden itibaren operasyona başladı. Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov Slavyansk kentindeki olaylarda 1 SBU görevlisinin öldüğünü, karşı taraftan da kayıpların olduğunu belirtti. En az kişi de çıkan olaylarda yaralandı.

Avakov operasyona tüm güvenlik birimlerinin katıldığını, Rusya yanlısı silahlı grupların sivil halkı siper olarak kullanmaya başladığını, çok temkinli harkeet ettiklerini, havadan helikopter desteği de aldıklarını belirtti. Avakov sivil halktan olayların yaşandığı bölgelerden uzak durmalarını istedi.

Harkov’da federasyon isteyen ve Ukrayna yanlısı grupların yaptıkları gösterilerde de çatışma oldu. Harkov Vali Yardımcısı Svetlena Harbunova-Ruban Interfax’a verdiği bilgide, yaralanan 10 kişinin hastaneye kaldırıldığını, ancak durumlarının iyi olduğunu belirtti.

DÖRTLÜ GÖRÜŞME İPTAL OLABİLİR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile gece bir telefon görüşmesi yaptı ve doğu Ukrayna’ya müdahale olması durumunda dörtlü görüşme imkanının ortadan kalkabileceği uyarısında bulundu. Görüşmenin Kerry’inin talebi üzerine gerçekleştiği kaydediliyor. Rusya ve ABD Dışişleri Bakanlarının yanı sıra AB ve Ukrayna temsilcileri ile krizin çözümü için 17 Nisan’da Cenevre’de dörtlü bir görüşme yapılması planlanıyordu.

CIA, KİEV’DE GİZLİ GÖRÜŞME YAPTI

Amerikan istihbarat teşkilatı CIA Şefi John Brennan’ın Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gelerek güvenlik yetkilileri ile gizli görüşmelerde bulunduğu ifade ediliyor. İnterfaks’a konuşan kaynak CIA yetkilisinin farklı bir isimle Kiev’e geldiği ve toplantılarda doğu Ukrayna’da operasyona birlikte karar verildiği iddia edildi. CİHAN

Yorumlar