Dışişleri'nden, Rusya’nın Montrö Sözleşmesi'nin ihlal edildiği iddiasına cevap

Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu’nun Montrö Sözleşmesi'nin ABD gemilerinin Karadeniz’de belirtilen süreden fazla tutularak ihlal edildiği iddialarına cevap verdi.

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri'nden, Rusya’nın Montrö Sözleşmesi'nin ihlal edildiği iddiasına cevap

Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu’nun Montrö Sözleşmesi'nin ABD gemilerinin Karadeniz’de belirtilen süreden fazla tutularak ihlal edildiği iddialarına cevap verdi. Dışişleri, "Herhangi bir ihlal sözkonusu değildir." dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle: "Rusya Federasyonu’nun Montrö Sözleşmesi'nin uygulanması konusunu ısrarla gündemde tutmasını yadırgıyoruz. Rus tarafının 3 Nisan 2014 tarihinde basına yansıyan açıklamalarında, ABD savaş gemilerinin son dönemde iki kez Montrö hükümlerine aykırı olarak Karadeniz'de kalış sürelerini uzattıkları iddia edilmekteydi. 10 Nisan tarihli son açıklamada ise sadece "USS Taylor" adlı geminin Karadeniz'de 21 günden fazla kaldığı belirtilmektedir.

Anılan gemi, esasen basına da yansıdığı üzere, Samsun Limanı'na girişi sırasında pervanesinde meydana gelen hasar nedeniyle hareketsiz kalmış, tamir çabalarının sonuç vermemesi üzerine römorkör vasıtasıyla çekilerek Karadeniz'den ve Boğazlardan çıkabilmiştir. Bu konuda Rusya Federasyonu ve diğer Montrö taraflarına bilgi verilmiştir. Gördüğü hasar nedeniyle hareket kabiliyetini kaybetmiş bir geminin limanımızda onarılmaya çalışıldığı sürenin gerekçe gösterilerek Montrö Sözleşmesi'nin ihlal edildiğinin ileri sürülmesini anlamak mümkün değildir.

Rus tarafının açıklamasında ismen değinilmeyen, ancak Rus basınında adıgeçen ikinci gemi olan "USS Truxtun" adlı ABD savaş gemisi ise Karadeniz'e girdikten sonra Boğazlardan geri dönüş tarihini değiştirmişse de, Montrö'de öngörülen 21 gün içinde Karadeniz'i terketmiştir. Dolayısıyla herhangi bir ihlal sözkonusu değildir.

Ülkemiz, Karadeniz'e sahildar ülkelerin güvenliğine önemli katkı sağlayan Montrö Sözleşmesi’ni, 78 yıldır olduğu gibi titizlikle uygulamaya devam edecektir. Sözleşme’nin teknik nitelikteki hükümlerinin basın yoluyla tartışma malzemesi haline getirilmesinin başta Karadeniz’e sahildar ve Montrö’ye taraf olan devletler gelmek üzere, kimseye bir faydası olmayacağı değerlendirilmektedir.

Bu hususlar dün (11 Nisan) Bakanlığımıza davet edilen Rusya Federasyonu Büyükelçiliği yetkilisine sarahaten ifade edilmiştir." CİHAN

Yorumlar