Dışişleri’nden ABD Senatosu’na: Peşin hükümlü ve hukuki temelden yoksun

Dışişleri Bakanlığı, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’de onaylanan 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına yönelik tasarının kabul edilmesini sert bir dille eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri’nden ABD Senatosu’na: Peşin hükümlü ve hukuki temelden yoksun

Dışişleri Bakanlığı, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’de onaylanan 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına yönelik tasarının kabul edilmesini sert bir dille eleştirdi. Dışişleri, "Peşin hükümlü ve hukuki temelden yoksun söz konusu girişime öncülük edenleri kınıyoruz." dedi.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde görüşülen sözde Ermeni Soykırımı karar tasarısı 12’ye 5 oyla kabul edilmesinin ardından ilk tepki Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Dışişleri, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, alelacele ve acemice hazırlanmış gayrı ciddi bir karar tasarısını (S.Res.410) oy çokluğuyla kabul etmek suretiyle, konumu, yetkisi ve sorumluluk alanıyla bağdaşmayan bir tasarrufta bulunmuştur. Tarihi ve hukuku çarpıtan bu siyasi istismar çabasını reddediyor, peşin hükümlü ve hukuki temelden yoksun söz konusu girişime öncülük edenleri kınıyoruz." ifadelerine yer verdi.

Açıklamada ayrıca insanlığa çok büyük acılar yaşatan Birinci Dünya Savaşı sırasında cereyan eden trajik 1915 olaylarına ilişkin adil bir hafızaya, bu ortak tarihin sahipleri olan Türkler ve Ermeniler tarafından birlikte diyalog ve empati yoluyla nasıl ulaşılabileceği yoğun biçimde ve her yönüyle esasen irdelendiği kaydedildi. Dışişleri açıklamasında, "Türkiye-Ermenistan protokollerine de yansıtılmış olan Ortak Tarih Komisyonu kurulması‎ önerimiz, bu çerçevede hala gündemdedir. Önümüzdeki dönemde, ABD Kongresinin, bu gibi yapıcı olmayan girişimlerle Türkiye-ABD ikili ilişkilerine zarar vermek yerine, mevcut konjonktürde her zamankinden daha fazla önem arz eden tarihi ittifak ve ortaklığımızı pekiştirmeye yönelik çabalar içinde olması; bu ve benzer karar tasarılarının yasama gündemi içinde daha ileriye götürülmemesi önem taşımaktadır." denildi.


CİHAN

Yorumlar