Dışişleri: Irak’ta güvenlik kritik aşamaya ulaştı

Dışişleri Bakanlığı, Irak’taki güvenlik krizinin giderek daha da derinleştiği ve sivillerin de hedef alındığı kritik bir aşamaya ulaştığını kaydetti. Dışişleri, “11 Haziran tarihinden bu yana alıkonulan vatandaşlarımızın ülkemize...

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri: Irak’ta güvenlik kritik aşamaya ulaştı

Dışişleri Bakanlığı, Irak’taki güvenlik krizinin giderek daha da derinleştiği ve sivillerin de hedef alındığı kritik bir aşamaya ulaştığını kaydetti. Dışişleri, “11 Haziran tarihinden bu yana alıkonulan vatandaşlarımızın ülkemize en kısa sürede, sağ salim dönmeleri amacıyla gerekli tüm çalışmalar hassasiyetle sürdürülmektedir.” dedi.

Dışişleri bünyesinde oluşturulan Irak Kriz Merkezi’nden yapılan son açıklamada, “Irak’taki güvenlik krizinin giderek daha da derinleştiği ve sivillerin de hedef alındığı kritik bir aşamaya ulaştığı üzülerek izlenmektedir. IŞİD güçlerinin, Bağdat istikametine yönelttiği saldırıları karşısında güney vilayetlerinde seferber olan Şii milis güçlerin Bağdat ve çevresine savunma amacıyla konuşlandırıldığı, özellikle Şii nüfusun yaygın olduğu güney vilayetlerinde diğer bazı ülkelerle birlikte ülkemize yönelik mesnetsiz bazı iddialara dayandırılan menfi bir propagandanın yayılmaya başlandığı görülmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

"VATANDAŞLARIMIZIN ÜLKEMİZE SAĞ SELİM DÖNMESİ İÇİN HASSASİYETLE ÇALIŞIYORUZ"

Dışişleri, Irak’ta alıkonulan Türklere dair ise şunları ifade edildi: “Irak’ta 11 Haziran tarihinden bu yana alıkonulan vatandaşlarımızın ülkemize en kısa sürede, sağ salim dönmeleri amacıyla gerekli tüm çalışmalar hassasiyetle sürdürülmektedir.”

"SEYAHAT UYARILARINA BAĞDAT’IN GÜNEYİNDEKİ SEKİZ İL DE DAHİL EDİLDİ"

Irak’taki son gelişmeler ve yaşanan güvenlik sorunlarının daha da geniş bir alana yayılması ışığında, daha önceki seyahat uyarılarında kaydedilen Musul, Kerkük, Selahaddin, Anbar, Diyala, Bağdat ve Basra vilayetlerine, Bağdat’ın güneyindeki diğer sekiz vilayetin de (Babil, Necef, Kerbela, Vasit, Meysan, Kadisiye, Musenna ve Dikar) ilave edilmesi zarureti doğduğu kaydedildi. Açıklamada, “Dolayısıyla anılan vilayetlerde bulunan vatandaşlarımızın, can güvenlikleri bakımından tedbirli davranmaları, mümkün olan en kısa sürede bu bölgelerden ayrılmaları ve söz konusu bölgelere seyahat edilmesinden kaçınılması kuvvetle tavsiye edilmektedir.” denildi.

"BAĞDAT BÜYÜKELÇİMİZ GÖREVİ BAŞINDADIR"

Dışişleri, Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı’nın görevi başında olduğuna işaret ederek, "Bağdat Büyükelçiliğimiz, halen Irak’ta bulunan vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde ülkemize dönebilmelerini teminen gerekli çalışmaları yürütmeye devam etmektedir. Esasen Bağdat Büyükelçiliğimiz ve Basra Başkonsolosluğumuzca Irak’ın riskli bölgelerinde bulunan vatandaşlarımıza bir süredir gerekli uyarılarda bulunulmakta olup, bu bölgelerdeki vatandaşlarımızın ülkemize gruplar halinde dönmeye başladıkları bilinmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

"BASRA BAŞKONSOLOSLUĞU 17 HAZİRAN’DA TAHLİYE EDİLDİ"

Basra Başkonsolosluğunun tahliye edilmesi hususunda ise şu ifadelere yer verildi: “Irak’ın büyük bölümünde devam eden şiddet olayları nedeniyle güvenlikteki bozulma, Basra’daki ordu birlikleri ve diğer güvenlik birimlerinin büyük bir kısmının kuzeye doğru kaydırılması, Irak makamlarının koruma hizmeti sağlanmasına ilişkin ısrarlı taleplerimizi karşılayamaması sonucu oluşan güvenlik zafiyeti sebebiyle, Basra Başkonsolosluğumuz 17 Haziran 2014 tarihi itibariyle Basra’daki faaliyetlerini geçici olarak askıya almıştır. Bağdat Büyükelçiliğimiz ve Erbil Başkonsolosluğumuz ise faaliyetlerini sürdürmekte olup, Basra Başkonsolosluğumuz görev alanına ilişkin faaliyetlerin bir süre Bağdat Büyükelçiliğimiz uhdesinde yürütülmesi kararlaştırılmıştır.”

CİHAN

Yorumlar