Dışişleri Bakanlığı: Afrika Günü faaliyetleri çok verimli oldu

Dışişleri Bakanlığı, 25 Mayıs Afrika Günü münasebetiyle düzenlenen ve çok sayıda Afrika ülkesinden yetkililerin katıldığı faaliyetlerin çok verimli ve yararlı geçtiğini kaydetti. Afrika Birliği Örgütü’nün kuruluş yıldönümü...

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri Bakanlığı: Afrika Günü faaliyetleri çok verimli oldu

Dışişleri Bakanlığı, 25 Mayıs Afrika Günü münasebetiyle düzenlenen ve çok sayıda Afrika ülkesinden yetkililerin katıldığı faaliyetlerin çok verimli ve yararlı geçtiğini kaydetti.

Afrika Birliği Örgütü’nün kuruluş yıldönümü olan 25 Mayıs, her yıl tüm dünyada Afrika Günü olarak kutlanıyor. Bu çerçevede, Ankara’da da Gazi Üniversitesi 21-22 Mayıs 2014 tarihlerinde bir dizi etkinliğe ev sahipliği yaptı. Ankara’da yerleşik Afrika Büyükelçilikleriyle işbirliği içinde gerçekleştirilen etkinliklerin açılışına Türkiye’yi temsilen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay katıldı.

Dışişleri’nden konuyla ilgili yapılan değerlendirmede ‘‘Afrika Günü münasebetiyle düzenlenen faaliyetler kapsamında çok sayıda Afrika ülkesinden 30’un üzerinde Rektör ve Rektör Yardımcısının da katılımıyla gerçekleştirilen panel ve toplantılar Türkiye-Afrika Ortaklığının geliştirilmesi hususundaki görüşlerin dile getirilmesi bakımından verimli ve yararlı olmuştur. Ortaklığımızın 2014 Kasım ayında Ekvator Ginesi’nin başkenti Malabo’da düzenlenecek Türkiye-Afrika II. Zirve Toplantısında alınacak kararlarla ilerletilmesi hedeflenmektedir.’’ ifadelerine yer verildi.

Afrika kıtasının uluslararası ilişkilerde yükselen aktörlerden birisi olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanlığı, ‘‘İnsan gücü ve doğal zenginlikleriyle konumunu günden güne pekiştirmekte ve uluslararası sistemdeki ağırlığını artırmaktadır. Bu yıl 51. kuruluş yıldönümünü kutlayan Afrika Birliği Örgütü, kıtanın karşı karşıya olduğu sorunlara çözümler bulmak ve Afrikalıların çıkarlarını gözeten politikalar üretmek yönünde aktif diplomasi yürütmektedir.’’ değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’nin kendi tarihi tecrübesini, toplumsal, siyasal ve kültürel birikimini, sahip olduğu imkân ve kaynakları Afrikalı yönetimlerle ve halklarla 'Afrika sorunlarına Afrika çözümleri' ilkesi çerçevesinde ve karşılıklı fayda temelinde paylaşmaya devam edeceği kaydedildi. Ayrıca, Türkiye’nin Afrika Birliği Örgütü’nün stratejik ortağı olarak, Afrika ülkelerini desteklemeyi ve bölgesel ve uluslararası platformlarda Afrika’nın sesi olmayı sürdüreceği üzerinde duruldu.

CİHAN

Yorumlar