Dışişleri Bakanı'ndan ABD'ye Esad Tepkisi: Müzakere Edecek Ne Var!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye'deki tüm sorunların temel sebebinin Esad rejimi olduğunu belirterek 'Esed'le müzakere edecek ne var. Neyi müzakere edeceksiniz.' dedi.

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri Bakanı'ndan ABD'ye Esad Tepkisi: Müzakere Edecek Ne Var!

Asya-Pasifik bölge turu kapsamında Kamboçya'yı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gazetecilerin sorularını cevapladı.

'TÜM SORUNLARIN SEBEBİ ŞU ANDAKİ REJİMDİR'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin 'Esad'la müzakere etmek zorundayız' izahatsının hatırlatılması üzerine, Suriye'deki bütün hastalıkların Esad rejimine dayandığını vurguladı. 'Suriye'de yaşanan bütün hastalıkların nedeni şu andaki rejimdir' diyen Çavuşoğlu, Suriye'de bir dönüşümün yaşanabilmesi için rejimin gitmesi ve herkesi kapsayan katılımcı bir yönetimin iş başına gelmesi gerektiğini kaydetti.

'200 BİNDEN FAZLA İNSAN ÖLMÜŞ, NEYİ MÜZAKERE EDECEKSİNİZ'

'Esad'la müzakere edecek ne var. 200 binden çok insan öldürmüş ve kimyasal silah kullanmış bir rejimle neyi müzakere edeceksiniz. Bugüne kadarki müzakerelerden hangi netice ortaya çıktı' ifadesini kullanan Çavuşoğlu, Esed rejimiyle yola devam etmenin çok çok daha çok sıkıntı yaratacağını söyledi.

'ESAD DESTEK VERMESİN İŞİMİZ KOLAYLAŞIR'

Bölgedeki terör örgütlerinin en kocaman desteği Suriye rejiminden aldığına belli eden Çavuşoğlu, 'Eğer 'Esad rejimi bu terör örgütlerine destek vermesin, işimiz kolaylaşır' diyorsak bu da gerçekçi bir yaklaşım değil.' diye konuştu.

Suriye'de çözülmesi gereken iki sıkıntı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bunlardan ilkinin IŞİD ve başka terör örgütlerini bulunmaz etmek, ikincisinin ise Esad rejiminin gitmesi ve Suriye'de politik dönüşümün sağlanması olduğunu anlatım etti.

IŞİD'LE MÜCADELE

Bakan Çavuşoğlu, Musul Valisi Esil Nuceyfi'nin Türkiye'nin, Musul'u kurtarma operasyonunda vazife alacak Sünni güçlere muhtelif kamplarda askeri eğitim vermeye başladığını izahatsıyla ilgili soru üzerine, Türkiye'nin Musul'da oluşturulacak milli muhafızların ve güvenlik güçlerini eğiteceğini daha önceden açıkladığını söyledi.

Türkiye'nin bugüne kadar Irak'ta 1510'dan çok peşmergeyi eğittiğini hatırlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin hem Bağdat'a hem de Kuzey Irak'a yaptığı askeri yardımların da sürdüğünü söyledi.

'Irak'ta buna yönelik kimi çalışmalar olsa da ne yazık ki bir ara katedilemedi' diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

'Hala Şii milisler burada bu mücadeleyi sürdürüyor. Maalesef bu bina tekrar bir Sünni-Şii çatışmasına yol açabilecek bir tabloyu da ortaya koyuyor. Biz bu kaygılarımızı ilettik ve her iki tarafa da böylesine bir arbededen kaçınmaları için lüzumlu telkinleri ve dostane uyarıları yaptık. Aksi takdirde Irak bir başka Sünni-Şii çatışmasını kaldıramaz. Zaten Maliki çağında Sünnilerin ve toplumun başka kesimlerinin dışlanması sonucunda bu kargaşa oluştu ve DAEŞ bu kadar destek buldu. DAEŞ'le savaş için de toplumun bütün kesiminin, peşmerge dahil, Sünnilerin de desteğini kazanmak lazım. Biz hem bu konulardaki düşüncelerimizi paylaşıyoruz hem de eğitim desteği vereceğimizi söylüyoruz. Tabii ki lojistik bilgi paylaşımı benzeri desteklerimizi de veriyoruz. Bundan sonra da vermeye devam edeceğiz'.

YABANCI SAVAŞÇILAR KONUSU

Bakan Çavuşoğlu, terör örgütü IŞİD'e katılmak üzere Suriye'ye gitmek istedikleri ileri sürülen, Atatürk Havalimanı'nda yakalanarak İngiltere'ye iade edilen üç gençle ilgili yaptığı değerlendirmede de yabancı savaşçıların durdurulması için istihbarat paylaşımının önemine dikkati çekti. Yabancı savaşçıların yaşadıkları ülkeden ayrılmadan lüzumlu tedbirlerin alınmasının bu insanların engellenmesi meselesinde en çok çözüm olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bu insanların terör örgütlerine yahut düzen güçlerine katılmasıyla ilgili sebeplerin de iyi analiz edilerek çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi. 'Bu müşterilerini ayrılırken durdurmak en ideali' ifadesini kullanan Çavuşoğlu, zamanında bilgi paylaşımı olduğunda Türkiye'nin bu insanların ülkeye girişini engellediğini kaydetti.

İstihbarat paylaşımı meselesinde durumun üç ay öncesine kıyasla daha iyi olduğunu belirten Çavuşoğlu, çok sayıda ülkeyle bu konudaki işbirliğinin giderek güçlendiğini lakin hala arzulanan seviyede olmadığını ve bilgilerin zamanında paylaşılması meselesinde eksiklikler yaşandığını söyledi. Çavuşoğlu, bu insanların topraklarını terk etmesinin engellenememesini mühim eksiklik şekilde nitelendirerek Türkiye üstünden olmasa da başka yollardan o alana gideceklerini söyledi. Çavuşoğlu, 'Eğer bir terör örgütüne, IŞİD benzeri bir örgüte katılmayı kafasına koyduysa daima bir şeklini bulur. Bence ülkeyi terk etmeden evvela bu tedbirler alınmalı. Gerekli hukuki değişiklikler yapılmalı' diye konuştu.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar