Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Ukrayna’da kan dökülmemesi sevindirici

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna’da şu ana kadar kan dökülmemesinin sevindirici olduğunu kaydederek ‘‘Burada Tatar kardeşlerimizin soğuk kanlı ve basiretli tutumların büyük payı olmuştur.

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Ukrayna’da kan dökülmemesi sevindirici

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna’da şu ana kadar kan dökülmemesinin sevindirici olduğunu kaydederek ‘‘Burada Tatar kardeşlerimizin soğuk kanlı ve basiretli tutumların büyük payı olmuştur." dedi.

    Resmi ziyaret kapsamında Ankara’da bulunan Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov’la görüşen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ortak basın açıklamasında Ukrayna’da yaşanan gerilimi değerlendirdi. Ukrayna’da herkesi kaygılandıran gelişmeler yaşandığını belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ukrayna konusunda yoğun bir diplomasi trafiği gerçekleştirdiklerini anlattı. Davutoğlu, yeni hükümetin oluşmasından sonra Ukrayna’ya ziyaret gerçekleştiren ilk Dışişleri Bakanı'nın kendisinin olduğunu ifade ederek muhataplarına 2 ilkeyi vurguladıklarını anlattı. Dışişleri Bakanı, ‘‘Bu ilkelerden birincisi, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüdür. İkincisi de, Kiev’de ülkedeki bütün kesimleri, değişik etnik ve dini grupları barındıran bir siyasal yapının, katılımcı bir hükümet yapısının oluşması önemlidir. Herhangi bir şekilde Ukrayna’da bir kesimin dışlanması huzursuzluğa sebebiyet verir.’’ dedi.

    "YENİ GERİLİM HATLARI OLUŞMAMASI İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ"

    Ukrayna’nın toprak bütünlüğü konusunda yapılacak yeni bir tartışmanın Karadeniz Havzası’nda büyük istikrarsızlığa yol açacağı uyarısında bulunan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kırım’ın Ukrayna’nın bir parçası olarak özerk yapısını da kabul ederek bir barış yarımadası olarak devam etmesi gerektiğini savundu. Davutoğlu, Kırım Parlamentosu’nun öne çektiği ‘bağımsızlık’ referandumunu kaygı ile izlediklerini söyleyerek ‘‘Bölgede yeni gerilim hatları oluşmaması için olağan üstü bir çaba sarf ediyoruz. Rusya ve Ukrayna bizim iki önemli stratejik ortağımızdır. Bu gerilimin düşmesi noktasında Türkiye üzerine düşeni yapacaktır.

    "KAN DÖKÜLMEMİŞ OLMASI SEVİNDİRİCİ"

    "‘Kırım’daki Tatar soydaşlarımızın geleceği bizim için en öncelikli konudur." diyen Ahmet Davutoğlu, ‘‘Oradaki kardeşlerimizin huzur ve esenliği bizim için esastır. Bu çerçevede yapılabilecek bütün çalışmaları yapmaya kararlıyız. Şuana kadar herhangi bir gerilimin yaşanmamış olması sevindiricidir. Kan dökülmemiş olması sevindiricidir. Burada da Ukrayna’nın eşit vatandaşları olan Tatar kardeşlerimizin soğuk kanlı ve basiretli tutumların büyük payı olmuştur. Türkiye her zeminde bu soydaşlarımızın haklarını korumak konusunda kararlı bir diplomasi yürütmüştür. Yürütmeye devam edecektir." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar