Dışişleri Bakanı Davutoğlu Ermenistan'a gidecek

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 12 Aralık'ta Ermenistan'a gideceğini açıkladı.Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Bakanlar Konseyi Toplantısı'nın yapıldığı Ukrayna dönüşünde basın toplantısı düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri Bakanı Davutoğlu Ermenistan'a gidecek

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 12 Aralık'ta Ermenistan'a gideceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Bakanlar Konseyi Toplantısı'nın yapıldığı Ukrayna dönüşünde basın toplantısı düzenledi.
Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere açıklamalarda bulunan Davutoğlu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) toplantısına katılmak üzere 12 Aralık'ta Ermenistan'ın başkenti Erivan'a gideceğini açıkladı.

Davutoğlu ayrıca, 13 Aralık'ta Yunanistan'a, 14 Aralık'ta da KKTC'ye gideceğini belirtti.

Ukrayna'da bulunduğu temaslar hakkında bilgi veren Davutoğlu, NATO Dışişleri Bakanları toplantılarında meslektaşları ile görüşme fırsatı yakaladığını anlattı. Davutoğlu, temasları çerçevesinde hem Türk halkını hem de AB ‘de bulunan halkları yakından ilgilendiren bir karar aldıklarını söyledi.

Davutoğlu, AB tarafıyla işbirliğine dayalı çetin mücadeleler sürdürdüklerini ve nihayetinde müzakerelerin olumlu bir noktaya geldiğini kaydetti. Davutoğlu, “Steafan Füle ile yaptığımız görüşmenin ardından, Ankara’da bu konunun tekrar ele almamızı müteakip hep arzu ettiğimiz bir paralellik içinde vize muafiyeti ile geri kabul anlaşması arasında kurduğumuz doğru ve sağlam irtibatlarla 16 Aralık’ta inşallah Ankara’da bu imzaların atılması ve vize muafiyet sürecinin resmen başlatılması konusunda tarihi bir kararı almış olduk. Mutabakatımız dün kesinleşmiş oldu. Bir iki paylaşılması gereken konu vardı. Onu da son toplantımızda bir mutabakata ulaşacak şekilde çözüme kavuşturduk." diye konuştu.

"GERİ KABUL ANLAŞMASINA EK YÜKÜMLÜLÜK YOK"

Vize yol haritası ile ilgili tutanak imzalanacağını da kaydeden Bakan Davutoğlu, buna paralel olarak da geri kabul anlaşması imzalanacağını açıkladı. Önümüzde maksimum 3,5 yıldan bu sürecin daha erken olabileceği ihtimalini de veren Davtoğlu, şöyle konuştu: "Geri kabul anlaşmasında ek bir yükümlülük söz konusu olmayacak. Bu sene çıkardığımız yabancılar kanunu ile ilgili imkanlar zaten yol haritasını karşılayan hususlardır. Üçüncü vatandaşlarla ek bir yükümlülük kalmaksızın Türkiye ve AB arasında özellikle geri kabul konusuna alt yapının güçlendirilmesi ve ortak bir çerçevede geri kabul külfetinin paylaşması da dahil olmak üzere işbirliği öngörüyoruz. Sonra da 6 aylık pilot uygulamanın ardından vatandaşlarımıza uzun yıllardır beklenen neticeye ulaşmış olacaklar. Ve vizesiz bütün AB ülkelerine imkan olacak. Bu konuda katkı sağlayacak bütün bakan arkadaşlarıma katkı sağlayan bütün kurumlarımıza teşekkürü bir borç biliyorum. Üye ülkeler nezdinde yoğun görüşmelerimiz oldu. Sayın Başbakanımızın her görüşmesinde bu konu ikili görüşmelerde gündeme getirildi. Ülkemize, halkımıza ve Avrupa’ya hayırlı olmasını diliyorum. Türk halkı asırlardır, Avrupa’nın asli unsurudur. Bundan sonra bu kararla birlikte bu bağ gittikçe görüşülecektir.”

TÜRKİYE-AZERBAYCAN-TÜRKMENİSTAN ÜÇLÜ MEKANİZMASI

Bakan Davutoğlu, Azerbaycan ve Türkmenistan Dışişleri Bakanları ile yaptığı üçlü görüşme esnasında Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan, Türkiye-Azerbaycan-İran üçlü mekanizmalarına paralel olarak Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan üçlü mekanizmasını da ihdas etme hususunu tensip kararına vardıklarını söyledi. Bakan ilk toplantının da Türkmenistan'da yapılacağını bildirdi.

“DİĞER DEVLETLERDE SORUN YAŞAYAN TÜRK VATANDAŞLARI”

Bakan Davutoğlu, gazeteci Mesut Turan’ın Mısır’da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılma kararı alındığını da hatırlatarak, “Umut ediyoruz ki, önümüzdeki 48 saat içinde serbest bırakılması mümkün olacak. Başta Büyükelçiliğimiz olmak üzere bu konu ile ilgili yoğun bir çaba içerisindeydik. Kendisine ve ailesine geçmiş olsun diliyorum.” dedi.

Davutoğlu, Yemen’de kaçırılan Semih Fatmaoğulları ve Abdullah Vural’ın sürdürülen yoğun çabalar sonucunda kurtarıldığını belirterek, şöyle devam etti: “Vatandaşlarımız, dünyada hareket ettikçe istemediğimiz nahoş durumlar yaşanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti devletinin kudreti vatandaşlarının her zaman yanındadır. Vatandaşlarımızın bu tür durumlarda kalması halinde her türlü imkanlarımızı seferber ediyoruz.”

"ERMENİSTAN'A GİDECEĞİM"

Davutoğlu konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) toplantısına katılmak Ermenistan'a gidip gitmeyeceğini sorması üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la konuyu müzakere ettiğini belirterek, 12 Aralık'ta Ermenistan'ın başkenti Erivan'a gitme yönünde karar aldıklarını ifade etti. CİHAN

Yorumlar