Deveciyan: Açıklama olumlu, diyaloğun başlaması için açılması gerekir

Eski Bakan ve Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığının ilk döneminde, iktidardaki Halk Hareket Birliği'nin (UMP) Genel Sekreterliği görevini yürüten Ermeni asıllı politikacı Patrick Deveciyan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 yılında hayatını kaybede.

Google Haberlere Abone ol
Deveciyan: Açıklama olumlu, diyaloğun başlaması için açılması gerekir

Eski Bakan ve Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığının ilk döneminde, iktidardaki Halk Hareket Birliği'nin (UMP) Genel Sekreterliği görevini yürüten Ermeni asıllı politikacı Patrick Deveciyan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 yılında hayatını kaybeden Ermeniler için yaptığı taziye açıklamasının, olumlu bir adım olduğunu söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) konuşan Patrick Deveciyan, ''100 yıldır ilk kez Türk hükümeti Ermenilerin acılarını anlayarak taziyelerini dile getiriyor. Bu bir ilerlemedir. Çok büyük olmasa da bir adım ''ifadesini kullandı. Ayrıca Başbakan'ın 'soykırım'ın başladığı tarih olarak sembolik öneme sahip 24 Nisan dolayısıyla taziyelerini dile getirdiğini belirten Deveciyan, Erdoğan'ın açıklamalarıyla dolaylı olarak 24 Nisan'ın önemini kabul ettiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın Türk ve Ermenistan halkları arasında diyalog çağrısında bulunduğunu da hatırlatan Fransız politikacı, bunun gerçekleşmesi için öncelikle Ermenistan-Türkiye sınırının açılmasının gerekli olduğunu savundu. Deveciyan, açıklamadan Türkiye'nin sınırın açılmasına hazır olduğu izlenimini edindiğini belirterek, ''İki halk arasındaki diyalogun başlaması için sınırın açık olması gerekir.''diye konuştu. İfadelerin eyleme dökülmesi gerektiğini savunan Ermeni siyasetçi, sınırın açılmasının bunun göstergesi olacağını aktardı.

TÜRK HALKININ GÖSTERDİĞİ İLERLEMEYE SAYGI DUYUYORUM

Patrick Deveciyan, Türk halkının konuyla ilgili katettiği ilerlemeye de vurgu yaparak, geçmişte hükümetlerin soykırım iddialarıyla ilgili 'yalanlarına' rağmen bugün Türk halkının gerçeği keşfetttiğini savundu. Deveciyan, ''Türk halkı bu sorun karşısında çok ilerleme katetmiştir. Bu noktada onlara saygı duyuyorum.''ifadelerini kullandı. Eski bakan, bugün Türk devletinin inkarcı yapısını sürdürdüğünü ama Orhan Pamuk gibi, Türk entellektüellerin çoğunluğunun yaşananları soykırım olarak kabul ettiğini vurguladı.

'AMERİKA SOYKIRIMI TANIDIĞI ZAMAN TÜRKİYE'DE TANIYACAKTIR'

'Soykırım' kelimesini kullanmadan her iki ülkenin problemin çözümü için uğraşmasını doğru bulmadığını belirten Deveciyan, 'soykırım' ifadesinin geçmişte yaşananları açıklamak için şart olduğunu savundu. Ermeni asıllı politikacı, ''Neden gerçekleri çarpıtmayı sürdürelim. Bir soykırım, katliam değildir.'' ifadelerini kullandı. Soyrkırımın bir topluluğu yok etmek için planlı bir eylem olduğunu belirten Deveciyan, geçmişte bunun başarıldığını, Türkiye'de hemen hemen hiç Ermeni kalmadığını iddia etti. Fransa'da hazırlanacak inkar tasarısının sorunun çözümüne olumsuz katkı yapmayacağını da savunan iktidar partisinin eski genel sekreteri, iletişim imkanlarının artdığı, globalleşen dünyada Türkiye'nin elitlerinin gerçeği keşfetmeye başladığını, onları gerçeğe ulaşmada cesaretlendirmek gerektiğini dile getirdi. Türk Hükümeti'nin ise gerçeğin inkarını sürdürdüğünü söyleyen Patrick Deveciyan, yakın zamanda dünya genelinde 'soykırım' iddialarının tanınacağını vurgulayarak, Türkiye'nin de birkaç sene içerisinde 'soykırımı 'tanımak zorunda kalacağını savundu. 2015 yılında Amerika'nın da Ermeni 'soykırımını' tanımasını beklediğini söyleyen Deveciyan, ''Amerika Ermeni soykırımını tanıdığı zaman Türkiye'de onu tanıyacaktır.''ifadelerini kullandı. Fransız siyasetçi, bazı Türk politikacıları bunu şimdiden anladığı kanaatinde olduğunun da altını çizdi.


BÜYÜKELÇİNİN TAVRI ESKİYE GÖRE İLERLEME KAYDEDİLDİĞİNİ GÖSTERİYOR

Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Hakkı Akil'in 'Deveciyan'la görüşebilirim' sözlerine de cevap veren Fransız politikacı, ''Benim için görüşüp konuşma konusunda hiçbir problem yoktur.''dedi. Büyükelçi'nin görüşme çabalarının problemin çözümüne yardımcı olacağını kaydeden Deveciyan, ''Tabiki ben büyükelçinin bu tutumunu, daha önce görev yapmış ve soykırım üzerine Fransa'da yazılmış kitabı engelletmeye çalışan büyükelçiye göre tercih ederim. Bugünkü büyükelçinin tavrı o günlere göre büyük ilerleme kaydedildiğini gösteriyor'' ifadelerini kullandı. Türkiye ile Ermenistan halklarının yakınlaşması için sınır kapısının açılmasının şart olduğunu vurgulayan Patrick Deveciyan ''Konuşmak istiyoruz büyükelçi de aynı şeyi söylüyor. Bu iyi bir tutum ama önce sınırın açılması lazım.''diye kaydetti.


SARKOZY DENEDİ BAŞARAMADI, HOLLANDE'IN SADECE VERİLMİŞ SÖZÜ VAR


Nicolas Sarkozy ile Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Errmeni 'soykırım' iddialarına bakışı ile ilgili de Patrick Deveciyan, Sarkozy'nin inkar yasasını çıkarmayı denediğini, ama başaramadığını, François Hollande'ın ise sadece verilmiş sözlerinin bulunduğunu ama şuan itibariyle hiçbir girişiminin olmadığını aktardı.

Hollande'ın da inkar yasasını çıkaracağına dair taahhütde bulunduğunu belirten Deveciyan, ''Umuyorum ki sözünü yerine getirir. ''dedi. Kendisinin muhalefet partisi saflarında olduğunu hatırlatan eski bakan, soykırım iddialarının yüzüncü yılında Hollande'ın taahhütlerine bağlı kalmasını umduklarının altını çizdi. Deveciyan Fransa'nın yabancı bir ülke tarafından kitlesel olarak yayılan inkarcı propagandalara karşı Ermeni asıllı vatandaşlarını koruması gerektiğini de belirterek Türkiye'nin Fransa topraklarında propaganda yapmasını engeleyecek bir yasa beklentisi içerisinde olduklarını söyledi. Ermeni asıllı politikacı, ''Soykırımın inkarı, soykırımın devamıdır.''ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar