Desmond Tutu: Hizmet Hareketi dünya barışı için çalışıyor

Nobel Barış Ödülü sahibi Desmond Tutu, Hizmet Hareketi’nin dünya barışına katkıda bulunduğunu söyledi. Güney Afrika’da faaliyet gösteren Turkuaz Harmoni Enstitüsü'nün Gülen Barış Ödülü'nü kabul eden Tutu, "Türkiye gibi farklı...

Google Haberlere Abone ol
Desmond Tutu: Hizmet Hareketi dünya barışı için çalışıyor

Nobel Barış Ödülü sahibi Desmond Tutu, Hizmet Hareketi’nin dünya barışına katkıda bulunduğunu söyledi. Güney Afrika’da faaliyet gösteren Turkuaz Harmoni Enstitüsü'nün Gülen Barış Ödülü'nü kabul eden Tutu, "Türkiye gibi farklı gruplar arasında gerginlik olan bir ülkede, birlikte yaşamaya hizmet eden gençlerin çalışmalarından çok memnun oldum." dedi.

Johannesburg’da düzenlenen ödül töreninin ardından Cihan Haber Ajansı’na konuşan Tutu, “Bana bu ödülü verenlere çok teşekkür ediyorum. Farklı gruptan insanları bir araya getirerek insanların birlikte yaşamasına hizmet eden kurumunuzun diyalog çalışmalarından çok derin bir onur duydum. Ayrıca bizim Ubuntu felsefelerini kendilerine ilke edinmiş olmalarından çok etkilendim. Çalışmalarınızı duyunca diyaloğa, birlikte yaşama ve barışa hizmet eden, motive olmuş, genç insanların varlığından haberdar olmak beni çok mutlu etti." ifadelerini kullandı.

TOPLUMU BÖLERSENİZ, HUZURU BOZARSINIZ

Daha önce 3 kez Türkiye’yi ziyaret ettiğini söyleyen Tutu, Türkiye’de özellikle son aylarda oluşan gergin atmosferden bahsetti; Hizmet Hareketi’nin önemine değindi. Desmond Tutu, “Ülkenizde çok farklı organizasyonlar var. Farklı gruplar arasında gerginlik var. Böyle bir ülkede barışa ve diyaloğa hizmet eden grupların, fertlerin ve organizasyonların varlığı çok güzel bir durum. Turkuaz çok fantastik ve çok önemli bir kurum. Toplumu kamplara bölerseniz ‘gerginliğe’ hizmet edersiniz, sonra insanlar arasında nefret oluşur, çekişmeler görülür. Farklı etnik gruplardan, dillerden insanlar toplumun zenginliğidir. Birlikte yaşamaya hizmet eden Turkuaz’ın yaptıkları mükemmel şeyler. Ümit ederim her geçen gün daha güçlenerek faaliyetlerinize devam edersiniz.” dedi.

NOBELLİ DESMOND TUTU GÜLEN BARIŞ ÖDÜLÜNÜ KABUL ETTİ

Güney Afrika merkezli Turkuaz Harmoni Enstitüsü tarafından bu sene 7.’si düzenlenen yıllık “Ubuntu Dersi ve Barış ve Diyalog Ödülleri” Hilton’da düzenlenen törende sahiplerini buldu. Çok az programa katılan Nobelli Desmond Tutu, ilerleyen yaşına rağmen Cape Town’dan gelerek Gülen Barış Ödülü’nü kabul etti.

Dünyaca tanınmış insan hakları aktivisti olan Desmond Tutu’ya ödülünü Fethullah Gülen Hocaefendi adına onursal başkanı olduğu Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’ndan Hüseyin Hurmalı takdim etti.

Desmond Tutu ödül konuşmasında şunları söyledi: “İnsanoğlu, karşılıklı bağımlılık üzerine programlanmıştır. Yürümeyi, başka insanlara bakarak öğreniriz; konuşmayı başka insanları taklit ederek öğreniriz. Yaratıcımız bizi temelde birbirini tamamlayacak varlıklar olarak yarattı. Ötekine zarar veren, aslında kendine zarar vermiştir.” Türklerin bir Güney Afrika değeri olan Ubuntu'ya sahip çıkmısının çok sevindirici olduğunu söyleyen Tutu, Güney Afrika’nın Dünya Kupası zamanında olduğu gibi daha iyi şeyleri başarabileceğini söyledi.

Turkuaz’ın "Eğitim Ödülü" Free State eyaleti Milli Eğitim Bakanı Tate Makgoe’ye, "Medya Ödülü", Güney Afrika’nın kamu radyosu olan Ubuntu Radyosu’na, "Akademi Ödülü" ise Witwatersrand Üniversitesi Rektörü Prof. Adam Habib’e verildi.

Sanat ve kültür alanındaki ödülü ise Komedyen ve Film Yapımcısı Leon Schuster alırken, din müntesipleri arası diyalog alanında Güney Afrika’nın resmî televizyon kanalı SABC’nin dinî işler departmanı, spor alanında ise ülkenin büyük futbol takımlarından Orlando Pirates FC Kulübü ödüle layık görüldü. Nelson Mandela’nın dava arkadaşı ve bugün ülkeyi yöneten Afrika Milli Kongresi Partisi’nin Kurucu Başkanı Oliver R. Tambo’nun kızı Tselane Tambo da babasının adına Özgürlük Ödülü’nü kabul etti.

SEÇİM AREFESİNDE İKTİDARA GÖNDERME: DAHA İYİSİNİ YAPABİLİRİZ

Gülen Barış Ödülü’nü alan Desmond Tutu, 7 Mayıs genel seçimleri öncesi iktidar partisi ANC’ye gönderme yaparak, “Güney Afrika daha iyisini yapacak kapasiteye sahip. 20 yıllık demokrasimizde insanların yatağa aç gitmesi ve ağaçların altında eğitim görmesi utanç verici.” dedi. Güney Afrika’nın özgürlük mücadelesinde ismi Nelson Mandela’dan sonra anılan Tutu, 100 yıllık ANC’ye oy vermeyeceğini söylemişti.

Desmond Tutu, Güney Afrika Apartheid yönetimine karşı verdiği mücadele sebebiyle 1984 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

Güney Afrika'da #ubuntuawards ile Twitter'da üst sıralara yerleşen Turkuaz Enstitüsü’nün programı, Alman ZDF ve yerli kanallar tarafından da takip edildi. Programa çok sayıda siyasi lider, yazar ve akademisyen katıldı.

CİHAN

Yorumlar