"Demokratik toplumlarda bir kesim düşman ilan edilemez"

Alman Yeşiller Partisi’ne yakınlığı ile bilinen Heinrich Böll Vakfı Türkiye Temsilcisi Dr.

Google Haberlere Abone ol
"Demokratik toplumlarda bir kesim düşman ilan edilemez"

Alman Yeşiller Partisi’ne yakınlığı ile bilinen Heinrich Böll Vakfı Türkiye Temsilcisi Dr. Ulrike Dufner, demokratik toplumlarda düşman üretilmemesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de bir hukuk devletinden bahsedilemeyeceğine vurgu yapan akademisyen, Başbakan Erdoğan'ın Gülen Hareketi’ne yönelik hakaretlerine bir anlam veremediğini ifade etti.

'Seçim sonrası Türkiye' konulu oturumda konuşan Dr. Dufner, Türkiye’de yaşanan seçim kampanyası için "Hayatımda böyle bir şey hiç görmemiştim." ifadesini kullandı. "Kampanyada düşmanlar ve Erdoğan vardı. İçerik yoktu. Erdoğan neredeyse bütün şehirleri gezdi. Almanya’da Merkel’in belediye başkanlığı seçimi için bütün ülkeyi dolaşmasını hayal bile edemiyorum." diyen Dufner, Türkiye toplumunun bölündüğünü, demokratik toplumlarda diğer kesimin düşman ilan edilemeyeceğini kaydetti.

"TÜRKİYE’DE HUKUK DEVLETİNDEN BAHSEDİLEMEZ"

Türkiye’nin hukuk devletinden hızla uzaklaştığını söyleyen Dr. Dufner, yasakların ise arttığını belirtti. "Kimse yolsuzluk ve rüşvet iddialarının soruşturularak açıklığa kavuşacağına inanmıyor." diyen akademisyen, Türkiye’de hukuk devletinden bahsedilemeyeceğini belirterek, "İnsanın kendi telefonunun dinlendiğini bilmesi can sıkıcı." ifadelerini kullandı.

"GÜLEN HAREKETİ’NE HAKARETLERİ ANLAMAM MÜMKÜN DEĞİL"

Seçim meydanlarında Başbakan Erdoğan’ın Gülen Hareketine yönelik hakaret ve söylemlerine anlam veremediğini söyleyen Dufner, “Dindar bir insan değilim ama yapılan hakaretlere anlam veremedim. ‘Bu hakaret ve söylemlerinde bir sınırı olmalı‘ dedim.” ifadeleriyle şaşkınlığını dile getirdi.

"ŞU AN AB MÜZAKERELERİ BAŞARILI OLMAZ"

Türkiye ile AB’nin üyelik müzakerelerinin devam etmesinin önemli olduğunu söyleyen Heinrich Böll Vakfı Türkiye Temsilcisi Dr. Dufner, "Fakat yeni müzakere başlıklarının açılmasının faydası olmayacaktır. Çünkü Erdoğan, konuşmasında AB’nin ve uluslararası toplumun tepkilerini dikkate almayacağını ifade ediyor. Ancak Cumhurbaşkanlığı ve genel seçiminden sonra ülkede tansiyonun düşeceğini tahmin ediyorum. Yeni müzakere başlıkları o zaman açılabilir." dedi. Dr. Dufner, AB temsilcilerinin muhalefet partileriyle görüşmesinin daha fazla katkı verebileceğini hatırlattı.

"ÖZERKLİK KÜRT SORUNUNDA ÇÖZÜM OLMAZ"

Erdoğan’ın seçim meydanlarında en etkili söyleminin Kürt sorunu için devam eden görüşmeler olduğunu belirten Dr. Dufner, “Görüşmeleri önemsiyoruz. Fakat benim şahsi düşüncem özerkliğin tam bir çözüm olmayacağı yönünde. Çünkü Kürtler Türkiye’nin birçok bölgesine dağılmış ve orada yaşıyorlar. Sadece Doğu ve Güneydoğu’yu merkeze alan bir çalışma tam bir çözüm getirmeyecektir.” açıklamasını yaptı. CİHAN

Yorumlar