Delhi’nin yeni Başbakanı: Rüşvetçiye tuzak kurun, bizi arayın

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’nin de içinde olduğu Delhi eyalet seçimlerinde geçtiğimiz ay ikinci olan ve birinci partinin hükümeti kuramaması ile hükümeti kuran Avam Halk Partisi (AAP) lideri Arvind Kejriwal, radikal kararlara imza atıyor.

Google Haberlere Abone ol
Delhi’nin yeni Başbakanı: Rüşvetçiye tuzak kurun, bizi arayın

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’nin de içinde olduğu Delhi eyalet seçimlerinde geçtiğimiz ay ikinci olan ve birinci partinin hükümeti kuramaması ile hükümeti kuran Avam Halk Partisi (AAP) lideri Arvind Kejriwal, radikal kararlara imza atıyor. Rüşvet isteyen memura tuzak kurun diyen Kejrivwal, “Bizi arayın ve bekleyin.” dedi.

Cumartesi günü Delhi Valisi huzurunda yapılacak yemin törenine metro ile giden AAP hükümeti, radikal değişikliklerin ilk sinyalini vermişti. Başbakan Arvind Kejriwal ve kabinesi yemin töreni için Delhi eyalet meclisi yerine şehrin en büyük meydanını seçince trafik altüst oldu. 100 bine yakın kişinin doldurduğu meydanda yemin eden AAP lideri Kejriwal’in radikal kararları halk tarafından takdir edilirken, beraberinde birçok güvenlik sorunu da getiriyor. Ekibi ile birlikte başkent Yeni Delhi'deki VIP kültürüne savaş açan Kejriwal, bütün siyasi ve üst düzey bürokratlara verilen kırmızı lambalı yol öncelikleri, makam arabalarını ve polis eskortlarını kaldırdı. Bakanlara şikayetlerini bürokratlar aracılığı ile iletmek istemeyen halk, Delhi eyalet meclisi bahçesinde her hafta bakanlarla birebir görüşebilecek.

Rüşvetçi memuru yakalamak için özel ekip kuran AAP hükümeti, halktan rüşvet isteyen memurlara hayır dememelerini istedi. Memura rüşvet için evet diyerek tuzak kurun diyen Kejrivwal, “Bizi arayın ve bekleyin.” dedi. Yolsuzluğa ve rüşvete karşı mücadele için yola çıkan Kejriwal’in rüşvetçi memur yakalama timleri halk tarafından merakla bekleniyor. Geçtiğimiz hafta Kejriwal’in yemin töreni öncesi bir çok üst düzey memurun yolsuzluk belgelerini imha ettikleri Hint basınına yansımıştı.

Seçim vaatlerini halka ulaştırmak için hemen harekete geçen Arvind Kejriwal, her eve 700 litre suyu bedava verecek. Ayrıca elektrikte ve mutfak tüpünde yüzde 50 indirim de halkın heyecanla beklediği reformlardan.

Cumartesi ve Pazar günü çalışan Kejriwal bugün işe gelemeyeceğini Twitter’dan bildirdi. Yüksek ateş ve ishalden yattığını açıklayan Delhi Eyalet Başbakanı, bugün bitirmek istediği ücretsiz su meselesini, su işleri müdürünü eve çağırarak halledecek. Delhi’nin varoşlarında bir apartman dairesinde yaşayan yeni Başbakanın apartmanının girişine metal detektörü ve polis yerleştirildi. Evin çevresine Kejriwal’le görüşmek isteyen kalabalık bir halk topluluğu akın ederken, Kejriwal sık sık buradaki insanlara hitap ediyor.

Tarihin en genç kabinesi olan AAP hükümetinde Başbakan Kejriwal’in kendisi 45 yaşında. Kejriwal’in kabinesindeki en genç bakan 26 yaşındaki bir kadın milletvekili, en yaşlı bakan ise 51 yaşında. CİHAN

Yorumlar