Davutoğlu’ndan Rum tarafına ‘siyasi kararlılık’ çağrısı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Rum tarafından müzakereleri sürüncemede bırakacak taktik manevra değil stratejik vizyon beklediklerini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu’ndan Rum tarafına ‘siyasi kararlılık’ çağrısı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Rum tarafından müzakereleri sürüncemede bırakacak taktik manevra değil stratejik vizyon beklediklerini vurguladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuşan Ahmet Davutoğlu, Eroğlu’nun göreve geldiğinde müzakereleri sürdürme iradesiyle ezberleri bozduğunu ve KKTC’deki ortak aklı gösterdiğini dile getirdi.

Rumların müzakere sürecinde ağır davrandığını gösteren örneklere dikkat çeken Davutoğlu, Türk tarafının kararlılığını övdü. Davutoğlu, “Türkiye olarak biz her zaman Kıbrıs Türk tarafının üzerinde mutabık kaldığı her hususta onların yanında yer almaya devam edeceğiz.” diyen Davutoğlu, bu süreçte gereken her türlü desteği verecekleri vurguladı. Kıbrıs’a boru hattı ile su aktarma projesine dikkat çeken Davutoğlu, “Herkes bir kez daha görecek ki, Anadolu’nun kaderi ile Kıbrıs Türk halkının kaderi bir ve bütündür.” ifadelerini kullandı.

Rum tarafına da mesaj gönderen Ahmet Davutoğlu, “Şimdi siyasi irade zamanıdır. Metin müzakerelerinde dahi Kıbrıs Türk tarafı gerekli olduğunda ne kadar esnek davranabileceğini ve işbirliğine açık olduğunu ortaya koymuştur. Önemli olan bir an önce liderlerin buluşmasıdır. İnşallah açıklama metni üzerinde bir mutabakat oluşacaktır. Ama önemli olan sadece metinler değil, liderlerin göstereceği siyasi irade ve kararlılıktır.” dedi. Davutoğlu, Rum tarafından müzakereleri sürüncemede bırakacak taktik manevra değil stratejik vizyon beklediklerini vurguladı.

Uluslararası topluma da çağrı yapan Davutoğlu, taraflar nezdindeki ikna edici ağırlığı herkesin ortaya koymasını istedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise Türk hükümeti ile tam bir görüş birliğine sahip olduklarını belirtti; Rum tarafının ayak sürüyen, uzlaşmaz tutumuyla karşı karşıya olduklarını vurguladı.

Rumların talep ettiği ortak açıklama konusunda gösterdikleri tüm esneklik ve yapıcı tutumun, karşı tarafın uzlaşmaz ve katı tutum sebebiyle sonuçsuz kaldığını dile getiren Eroğlu, “Ön koşulsuz olarak görüşme masasına oturmaya ve müzakerelere bırakıldığı yerden devam etmeye hazırız.” dedi.

Rumların, liderlerin müzakerelere başlamasından önce ortak açıklama yapılmasını isteyerek zamana oynadıklarını ifade eden Eroğlu, “Sayın Anastasiadis, masaya gelmemekle bunların tümünün önünü kapatmıştır.” dedi ve kendisine şu mesajı gönderdi: “Ön koşullardan vazgeç, müzakerelerin önünü aç, masaya gel ve bu sorunu erken bir zamanda halletmiş olalım.” CİHAN

Yorumlar