Davutoğlu: Soğuk Savaş prensiplerine dönülmesinden medet umulmamalı

Rusya ve Türkiye arasında faaliyet gösteren Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) alt organı olan Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun IV. Toplantısı Moskova’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un...

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu: Soğuk Savaş prensiplerine dönülmesinden medet umulmamalı

Rusya ve Türkiye arasında faaliyet gösteren Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) alt organı olan Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun IV. Toplantısı Moskova’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un katılımı ile gerçekleşti. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, Rusya ve Ukrayna’nın da içinde yer aldığı Avrasya bölgesinde Soğuk Savaş mantığının tekrar geri gelmesinden kimsenin medet ummaması gerektiğini söyledi.

Kafkaslar, Orta Asya, Ortadoğu ve Karadeniz Havzası’nda yaşanan gelişmeleri ele aldıklarını, Ukrayna’da önceki gün gerçekleşen seçim ve sonrasındaki gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulduklarını ifade eden Davutoğlu, “Soğuk Savaş mantığı son 20 yıl içinde inşa ettiğimiz güvenlik ve siyasi mekanizmaları hem dumura uğratır hem de yeni dondurulmuş sorunlu bölgelerin ortaya çıkmasına neden olur… Yeni krizleri kutuplaşma psikolojisinden kaçınarak çözmek zorundayız.” dedi.

UKRAYNA’DAN ANAYASAL REFORMA DESTEK

Ukrayna’da seçimlerden sonra yeni bir durum ortaya çıktığını kaydeden Dışişleri Bakanı, “Rusya ve Ukrayna karşılıklı olarak olumlu mesajlar verdi. Biz Ukrayna’nın hem toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz hem de Ukrayna’da tüm tarafların aktif olarak katılacağı, anayasa reformu da dahil olmak üzere siyasi süreçlerin bir an önce kurulması gerektiğine inanıyoruz…” değerlendirmesinde bulundu.

KIRIM TATARLARI ASLİ UNSUR

Lavrov’la görüşmelerinde Kırım Tatarları ile ilgili konuyu ele aldıklarını vurgulayan Davutoğlu, “Kırım Tatarları Kırım’ın asli unsurudur. Onların huzur ve sükunu Türkiye açısından son derece önemli. Çok kültürlü Kırım yarımadasında bütün etnik ve dini grupların barış içinde yaşaması önemli. Bu çerçevede herkes huzur ortamını koruyacak bir perspektif belirlemeli. Rusya, Ukrayna ve Kırım’daki taraflarla temas halinde çatışmadan kaçınılması gerekiyor. Siyasi süreç içinde çözüme kavuşmalı. Kırım Tatar Türkleri ile ilgili konuda temas halinde olunması konusunda mutabakata vardık.” dedi.

UKRAYNA VE SURİYE KONUSUNDA RUSYA İLE FARKLI DÜŞÜNÜYORUZ

Ukrayna ve Suriye konusunda Rusya ile farklı düşünüldüğünü, bunun farklı çözüm yollarının bulunmasına katkı sağlamasını ümit ettiklerini belirten Davutoğlu, bunun birlikte çalışma yapılmasına engel olmadığını söyledi.

Suriye’de rejimin savaş suçları işlemeye devam ettiğini hatırlatan Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin Suriye’de birinci önceliğinin insani konular olduğunu ifade etti. 4 yıla yakın zamandır devam eden büyük trejedi nedeni ile 200 bin insanın öldüğünü ve ülkeni yarısının yaşadığı alanlardan göç etmek zorunda kaldığını hatırlatan Davutoğlu, Cenevre 1 görüşmelerinde sağlanan mutabakatın kalıcı barış için önemli bir zemin teşkil ettiğinin altını çizdi.

Suriye’de siyasi çözümün hala en doğru yol olduğuna değinen Bakan Davutoğlu şu şekilde devam etti: “Suriye ve Ukrayna bize komşu ülkeler. Buralarda kalıcı barış ve istikrarın sağlanması için Rusya’nın katkı sağlayacağına inanıyorum. Farklı yaklaşımlarımız Rus-Türk ilişkilerinin nihai karakteristiğini belirleyemez. Görüş farklılıkları var diye diyalogu kesmek ya da istişareleri durdurmanın doğru yol olduğu kanaatinde değilim.”

CİHAN

Yorumlar