Davutoğlu, Lavrov'la görüştü; Ukrayna ve bölgesel sorunlar ele alınıyor( 2)

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la ikili ve heyetler arası görüşmelerde bulundu. İki ülke arasında faaliyet gösteren Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) alt organı olan Ortak Stratejik...

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu, Lavrov'la görüştü; Ukrayna ve bölgesel sorunlar ele alınıyor( 2)

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la ikili ve heyetler arası görüşmelerde bulundu. İki ülke arasında faaliyet gösteren Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) alt organı olan Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun IV. Toplantısı vesilesiyle Moskova’da bir araya gelen Davutoğlu ve Lavrov ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslar arası sorunları da ele aldı.

Davutoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’un başkanlıklarında gerçekleştirilecek Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı, yılın ikinci yarısında Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılması öngörülen V. ÜDİK toplantısına da hazırlık mahiyeti taşıyacaktır. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirve için Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirmesi planlanıyor.

Lavrov heyetler arası görüşmede yaptığı değerlendirmede Suriye, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Güney Kafkasya, Orta Asya ve Karadeniz havzasında işbirliği ile ilgili konuları ele alacaklarını belirtti. Rus Bakan iki ülke arasında başlatılan Ukrayna diyalogunu devam ettireceklerini belirtti. KEK, Toplumsal Forum ve Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun ÜDİK çerçevesinde faaliyet gösterdiğine değinen Lavrov, hükümetler arası ve bakanlıklar arası ikili anlaşmalar için de hazırlık çalışmaları yapacaklarını ifade etti.

Davutoğlu iki ülke arasında ilişkilerin son dönemde kurumsallaştığını ve son dönemde de ivme kazandığını vurguladı. Dışişleri Bakanı ÜDİK çerçevesinde devam eden ilişkiler çerçevesinde Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun en önemli ayaklarından birini oluşturduğunu ifade etti.

İki ülke ilişkilerin siyasi, kültürel ve toplumsal alanda ilerlediğini kaydeden Davutoğlu, uluslarası sistemin hızla değiştiğini, Ortadoğu, Kafkaslar, Karadeniz’de yaşanan gelişmeleri istişare ettiklerini belirtti. Davutoğlu, Ukrayna’nın Rusya ile ortak komşu olduğunu ve gelişmeleri değerlendireceklerini söyledi. CİHAN

Yorumlar