Davutoğlu, D-8 zirvesini değerlendirdi

Türkiye’nin kuruluşunda öncülük ettiği Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Zirvesi’ne katılmak üzere Pakistan’ın başkenti İslamabad’a gelen Davutoğlu, günün sonunda ikili temasları ve toplantıyı değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu, D-8 zirvesini değerlendirdi

Türkiye’nin kuruluşunda öncülük ettiği Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Zirvesi’ne katılmak üzere Pakistan’ın başkenti İslamabad’a gelen Davutoğlu, günün sonunda ikili temasları ve toplantıyı değerlendirdi.

Türk gazetecilere D-8 toplantısını değerlendiren Davutoğlu, 16. D-8 zirvesinde örgütün muhtevasının, hedeflerinin ve yapısının gözden geçirilip değerlendirilmesi için önemli kararlar alındığını söyledi. Davutoğlu, "Bir akil adamalar heyeti oluşturulacak, yapı, sekreterya güçlendirilecek, ülkeler arasındaki bazı komiteler çeşitledirilecek ve işbirliği artırılacak. Bu aslında gelecek seneki D-8 için bir hazırlık. Gelecek seneki D-8 zirvesi Türkiye'de yapılacak. Bir anlamada o zirveye kadar Türkiye olarak biz D-8 kurucu ve öncü ülkesi olarak D-8 değişen şartler içinde yeni bir çerçeve hazırlamayı düşünüyoruz. Bütün D-8 ülkeleri de olağan üstü bir değişim süreci içerisindeler. Uluslararası ekonomik politik değişti. D-8’in kurulduğu dönemdeki toplam dış ticaret hacmi 434 milyar dolardı. Şimdi 2 trilyon dolara yaklaştı. Bir çok açıdan olağanüstü değişmeler var. Bunların topluca değerlendirmesini yapmak için bir çok çalışma yapacağız. İnşallah gelecek sene Türkiye'de D-8 yeni ve değişen şartları özellikle ekonomik kriz sonrası şartlara uyum gösterecek. Aldığımız bir karar da bundan sonra BM Genel Kurul marjında da D-8 dışişleri bakanlar toplantısı yapılacak. Ve bir çok uluslararası örgütte de D-8 üye ülkeler tarafından bağlantılı olarak temsil edilecek. Yani G-20’de Türkiye ile Endonezya ASEAN'da Malezya ile Endonezya, ECO’da Türkiye, İran, Pakistan, Afrika Birliği'nde Nijerya ve Mısır öne çıkarak D-8’in oradaki ilişkilerini koordine edecekler. Bunlar önemli kararlardır." dedi.

Davutoğlu ayrıca D-8 zirvesi çerçevesinde başta Pakistan tarafı ile ikili görüşmeler yapma imkanı da bulduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanı, "Bugün sabah Navaz Şerif ile çok kapsamlı görüşme yaptık. Zaten birkaç gün sonra Sayın Başbakanımız Pakistan’ı ziyaret edecekler. Bir anlamda o gelmeden önce ikili ilişkiler, bölgesel sorunlar konusunda bir çok meseleyi ele aldık. Özellikle Afganistan’daki Bangladeş'teki Suriye’deki gelişmeler gündemimizin bir parçasıydı. Yine öyleden sonra da dışişleri bakanlığını fiilen yürütmekte olan başbakan başdanışmanı ve bu anlamda Sayın Navaz Şerif'e vekaleten dışişleri bakanlığını yürüten Sayın Sertaj Aziz'le ikili heyetler, arası görüşmeler yaptık. Biraz sonra Sayın Cumhurbaşkanı (Memnun Hüseyin) ile görüşeceğiz. Bunun yanında İran dışişleri bakanıyla fırsattan istifade çok kapsamlı bir görüşme yaptık. Son dönemde zaten İran'la hemen hemen her ay düzenli görüşmelerimiz vardı. Ancak aslında dün Konya'ya gelmesini bekliyorduk. Annesinin ani bir şekilde rahatsızlanıp ameliyat olması sebebiyle gelememişti. Burda görüştük. İnşallah önümüzdeki günlerde Türkiyede tekrar bir araya geleceğiz. Onunla da P5 + 1 - İran görüşmeleri, Suriye'deki gelişmeler ve diğer bölgesel konuları ele aldık." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar