Davutoğlu Çin’de konuştu: Asya yeniden doğdu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çin’in Şanghay şehrinde düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) 4. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde konuştu.Türkiye’nin dönem başkanlığını...

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu Çin’de konuştu: Asya yeniden doğdu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çin’in Şanghay şehrinde düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) 4. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde konuştu.

Türkiye’nin dönem başkanlığını Çin’e devrettiği zirvede Davutoğlu, örgütün kurulmasıyla ilgili kısa bilgi verdi. Davutoğlu, 4 milyardan fazla insanın yaşadığı bir coğrafyada güvenlik işbirliği kurmayı hedefleyen ve giderek genişleyen CICA’nın dönem başkanlığını batısındaki noktadan (Türkiye), doğusundaki önemli bir ülkeye (Çin’e) devretmekten onur duyduğunu söyledi. Konuşmasında, kurucu üye olarak başından beri organizasyona verdikleri güçlü desteğe dikkat çeken Davutoğlu, Asya kıtasının enerjisi, dinamizmi ve genç nüfusuyla, şaşırtıcı şekilde küreselleşen dünyada yeniden doğduğuna işaret etti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Asya'nın hızla gelişerek insanlara müreffeh bir hayat sunduğunu da belirtti.

Konuşmasında Davutoğlu, bu sürecin kendilerini terör, organize suçlar, insan kaçakçılığı gibi birçok sınamayla karşı karşıya bıraktığını da ifade etti.

TÜRKİYE’NİN DÖNEM BAŞKANLIĞI

Davutoğlu, Türkiye'nin dönem başkanlığı dönemindeki faaliyetlerine de yer verdiği konuşmasına, kendileri için çok taraflı işbirliği ve diyaloğun artırılmasını bir öncelik olarak gördüklerini kaydederek devam etti.

Davutoğlu, dönem başkanlığı sırasında siyasi-askeri, ekonomi, çevre, insani ve terör ve insan kaçakçılığının olduğu beş alanda güven artırıcı önlemlerin yoğunlaştığını aktardı.

Davutoğlu, askeri, siyasi ve ekonomik konulara önem verdiklerini belirterek, CICA'nın dönüşümünün hayati önem taşıdığına dikkat çekti ve Şanghay’daki zirvenin barış, istikrar ve işbirliği adına bir dönüm noktası olacağına inancını dile getirdi.

Davutoğlu konuşmasının sonunda Çin’in, CICA'nın kalkınması için gereken çabayı sürdüreceğine emin olduğunu da ifade etti ve gözlemci statüden, üye ülke konumuna yükseltilen Katar ve Bangladeş'i de tebrik etti.

Konuşmasının ardından Davutoğlu, kendi önündeki "Başkan" levhasını alarak Xi’ye verdi ve levhayı kendisi Çin Cumhurbaşkanının önüne koydu.

Öte yandan zirvede konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Soma’daki maden faciasından dolayı Türkiye’ye taziyesini iletti.

ÇİN CUMHURBAŞKANINDAN ÇIKAR UYARISI

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, toplantının açılış konuşmasında, anlaşmazlıkların barışçı yolla çözülmesinde ısrar edilmesine dikkat çekti. Xi, silah kullanma tehdidi, kendi çıkarı için sorunları kızıştırma ve başka ülkeye zarar verme girişimlerine karşı çıkılması gerektiğini vurguladı. Konuşmasında Xi, bölgede güvenliğin, diyalog ve işbirliği ile sağlanabileceğine işaret ederek, bölge ülkeleri aralarındaki diyalogu, temasları derinleştirip, karşılıklı güveni artırma, fikir ayrılıklarını bir kenara bırakıp ortak noktaları arama ve barış içinde bir arada yaşama çağrısı yaptı.

Asya'daki problemlerin Asya halkı tarafından çözülmesinden yana olduklarını ve Asya'nın güvenliğinin korunmasından Asya’nın sorumlu olduğunu vurgulayan Xi, Asya halkının bölgede barışı ve istikrarı oluşturma kabiliyetine sahip olduğunu ifade etti.

11 devlet başkanı ile AİGK/CICA tarihinin en fazla liderinin katıldığı zirvede Xi, Asya’nın dışa açık olduğunu ve diğer ülke ve örgütlerle işbirliğini geliştirmek için çaba göstermesi gerektiğini aktardı.

BM GENEL SEKRETERİ BAN: YÜKSELEN ASYA İYİMSERLİĞİN KAYNAĞI

Zirvede Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun da bir konuşma yaparak, Asya’nın yükselmekte olduğunu ve bunun iyimserliğin kaynağı olduğunu vurguladı. 21. yüzyılın değişiminin herkesin refah, istikrar ve itibarına riski de beraberinde getirdiğine işaret eden Ban, Afganistan ve Suriye sorunu, Kore yarımadasındaki nükleer sorun, CICA üyeleri arasında tartışmalı topraklar ve terörizm ile iklim değişikliği sorunlarına dikkat çekti.

Ban Ki-mun, söz konusu sorunlardan dolayı da Şanghay zirvesinin önemine değindi.

CİHAN

Yorumlar