Davutoğlu: Çin kuşun bir kanadı, Türkiye diğer kanadı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çin’in Şanghay şehrinde düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı(AİGK/CICA) 4. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin sonunda Çin’e övgülerde bulundu.Çin Cumhurbaşkanı...

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu: Çin kuşun bir kanadı, Türkiye diğer kanadı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çin’in Şanghay şehrinde düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı(AİGK/CICA) 4. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin sonunda Çin’e övgülerde bulundu.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile birlikte katıldığı basın toplantısında Davutoğlu, Çin, Kazakistan ve Türkiye’yi bir kuşa benzetti ve Çin ve Türkiye’nin bu kuşun iki kanadı olduğunu söyledi.

Kazakistan’a ve Çin’e CICA’ya büyük katkılarından dolayı teşekkür eden Davutoğlu, Çin’in dönem başkanlığında CICA’nın büyük ilerlemeler elde edeceğine inandığını ve Türkiye’nin tüm kurum ve kuruluşlarıyla CICA’ya destek vereceğini ifade etti.

Davutoğlu: "Bir vücut ve iki kanat. Bizler ona barış kartalı ya da barış güvercini diyebiliriz." dedi. Davutoğlu, bunun Astana’dan başlayıp, yüzlerce yıl barış ve istikrarın ve medeniyetlerin merkezi İstanbul’a devam ettiğini kaydetti. ‘’Şimdi ise insanlığın ana kültür direklerinden ve bugün uluslararası barış ve istikrarın ana direklerinden biri Şanghay’da, Çin’deyiz. Bundan dolayı Çin’in tüm bu süreçlere katkısına hayranım.’’ dedi.

Türkiye’nin CICA dönem başkanlığındaki çabalarından bahseden Davutoğlu, dünyanın tarihi değişimi içinde CICA’nın daha önemli hale geldiğini belirtti.

Davutoğlu konuşmasında ayrıca, Asya’nın liderlerinin, insanlık tarihi boyunca birkaç kez olduğu gibi Asya kıtasında barış, istikrar ve refah için yeni bir bölge oluşturmak adına birlikte omuz omuza çalışması gerektiğini de ifade etti.

Çin’i başkanlığındaki CICA’nın tarihi bir evrede olacağı, bunun sadece CICA ve Asya için değil, dünya barış ve düzeni için de geçerli olduğunu vurgulayan Davutoğlu, ‘’Bir daha altını çizmek istiyorum Sayın Cumhurbaşkanı. Türkiye tüm insan ve kurum kapasitesiyle, sizin dönem başkanlığınız süresince hizmetinizde olacaktır. Çünkü sizin başarınız Çin için değil, hepimizin başarısı olacaktır.’’ şeklinde konuştu.

‘’Türk- Çin dostluğu tarihe geri dönüyor.’’ diyen Davutoğlu, her zaman Çin ile birlikte olacaklarını ve CICA’nın başarısı için kendilerinden ne istiyorlarsa hizmetlerinde olacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Xi ve Nazarbayev de soruların alınmadığı basın toplantısında birer konuşma yaptı.

Bugün özel bir uçakla Şanghay’dan ayrılması beklenen Davutoğlu, zirve kapsamında İran ve Özbekistan dışişleri bakanlarıyla görüştü. Bakan Davutoğlu'nun programında Kamboçya Dışişleri Bakanıyla görüşmesi de vardı.

CİHAN

Yorumlar