Davutoğlu: Bugün yaşananların temelinde anayasanın yapılamamış olması yatıyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son dönemde yaşanan tartışmaların temelinde yeni anayasanın yapılamamış olmasının yattığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu: Bugün yaşananların temelinde anayasanın yapılamamış olması yatıyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son dönemde yaşanan tartışmaların temelinde yeni anayasanın yapılamamış olmasının yattığını söyledi. Davutoğlu, "Maalesef bugünkü anayasa, küreselleşmenin getirdiği evrensel değerleri karşılayamamaktır." dedi.

Yurtdışında görev yapan tüm büyükelçilerin katılımıyla her yıl düzenlenen Büyükelçiler Konferansı’nın altıncısı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında, 13-19 Ocak 2014 tarihleri arasında, “Güçlü Demokrasi, Dinamik Ekonomi, Etkin Diplomasi” temasıyla Ankara’da başladı. İlki 2008 yılında yapılan ve aradan geçen süre zarfında gelenekselleşen Büyükelçiler Konferanslarında uluslararası ilişkilere ve Türk dış politikasına dair genel bir durum tespiti yapılması ve geleceğe yönelik stratejilerin belirlenmesi hedefleniyor. Yurtdışında şehit edilen diplomat ve elçilik çalışanların anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yaptı. Davutoğlu, çok dinamik uluslararası bir süreçten geçildiğine dikkat çekerek ‘‘Uluslararası sistem yeniden şekilleniyor. Geleceği belirlemek iddiasındaki ülkeler ve aktörler bu dinamizmle hareket etmek durumundalar. Ülkemiz bulunduğu coğrafya ve tarihi birikimle bu süreçte en etkin rol oynayabilecek bir ülkedir. Biz pasif bir tutum içinde olamayız.’’ şeklinde konuştu.

DAVUTOĞLU’NDAN ‘İNSAN ONURU’ VURGUSU

Güçlü demokrasinin yanı sıra dinamik ekonomi ve etkin diplomasının önemine vurgu yapan Davutoğlu, Hz. İsa, Hz. Musa ve Hz. Peygamber'in insanlık onurunu ayağa kaldıracak bir çizgi izlediğini belirtti. Gandi’den Mevlana’ya, Atatürk’ten İzzetbegoviç’e kadar dünyada insanlık onuru için mücadele eden birçok liderden söz eden Davutoğlu, 11 yıldır hükümet olarak millet iradesinin önem verdiklerini anlattı. Yolsuzluk, yasaklar ve yoksulluk yani üç Y ile mücadele ettiklerini anlatan Davutoğlu, güçlü bir demokraside olması gereken hususlardan söz etti. İnsan odaklı yeni bir anayasanın gerekliliğine vurgu yapan Davutoğlu, ‘‘Maalesef bugünkü anayasa küreselleşmenin getirdiği evrensel değerleri karşılayamamaktır. Son dönemde yaşadığımız tartışmaların belki de temelinde yeni anayasa reformunun yapılamaması yatıyor.’’ sözlerine yer verdi.

‘DÜNYANIN EN BÜYÜK YEDİNCİ DİPLOMATİK GÜCÜ’

Türkiye’nin 129 büyükelçilik ile dünyanın en büyük yedinci büyük diplomatik gücü haline geldiği kaydedildi. Bu yılki Büyükelçiler Konferansı, Ankara’nın yanı sıra Adana ve Mersin’de de toplanacak. Büyükelçilerin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilecek.

CİHAN

Yorumlar