Davutoğlu: Bosna'nın istikrarın korunması Türkiye'nin önceliğidir

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi Bakir İzzetbegoviç ile bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu: Bosna'nın istikrarın korunması Türkiye'nin önceliğidir

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi Bakir İzzetbegoviç ile bir araya geldi.

Görüşmede, Bosna genelinde çıkan son olayların sebepleri üzerinde duruldu. Görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Bakir İzzetbegoviç, ülke bütçesinin yaklaşık yarısının savaş mağdurlarına yardım için ayrıldığını dile getirdi. İzzetbegoviç, savaştan sonra bu amaçlara 5 milyar Euro harcayarak 100 binden fazla işyeri açıldığını ifade etti. Fakat bazı insanların bu imkanlardan yararlanamadığına dikkat çeken İzzetbegoviç, "Bu gerginleşmeye ve açık çatışmalara kadar gitti. Bu gerginlik de artık başka boyutlar kazanmaya başladı ve kabul edilmez talepler dile getirilir oldu. Yerelden federal hükümete tüm yönetimlerin ilga edilmesi taleplerine kadar vardı." şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğü, siyasi birliği, huzuru, istikrarı ve refahının Türkiye için en önemli stratejik önceliklerden olduğunu belirtti. Davutoğlu, "Bunun korunması için, ikili olarak, bölgesel düzeyde, Avrupa içinde ve uluslararası alanda ne yapmak gerekirse Türkiye her şeyi ve her türlü katkı yapmayı hazırdır. Avrupa'da ekonomik kriz esnasında birçok ülkede gösteri yaşandı. Tabii ki gösteri yapma hakkı, demokratik ülkelerde temel haklardan biridir. Ancak bunun kamu düzeni içinde yapılması ve kesinlikle siyasi istikrarı bozmayacak şeklinde ve kamu mallarına zarar gelmeyecek şeklinde yapılması büyük bir önemi taşımaktadır." şeklinde konuştu.

Bosna-Hersek'in karşı karşıya kaldığı sorunları çok iyi bildiklerini dile getiren Davutoğlu, uzun ve acılı savaş yıllardan sonra ciddi ekonomik sorunlarıyla karşı karşı kalındığını ifade etti. Bakan Davutoğlu, "Önemli olan da bütün Bosna-Hersek siyasi liderlerinin ayne gemide olmanın bilinci için içinde bu ülkenin siyasi istikrarı ve ekonomik refahı için birlikte çalışma iradesi göstermeleridir." dedi.

Bakan Davutoğlu, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Zelyko Komşiç, Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi Neboyşa Radmanoviç, Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya, İslam Birliği Reisi Hüseyin Kavazoviç ve Bosna'daki AB Yüksek Temsilcisi Valentino İnzko ile de bir araya gelecek. CİHAN

Yorumlar