Danimarka Parlamentosu’nda Türkiye konuşuldu

Türkiye’de son dönemlerde yaşanan gelişmeler, Danimarka Parlamentosu’nda gerçekleştirilen bir panel ile masaya yatırıldı.

Google Haberlere Abone ol
Danimarka Parlamentosu’nda Türkiye konuşuldu

Türkiye’de son dönemlerde yaşanan gelişmeler, Danimarka Parlamentosu’nda gerçekleştirilen bir panel ile masaya yatırıldı. Türkiye’de son dönemde yaşanan gelişmeler Avrupa’nın birçok ülkesinde olduğu gibi Danimarka’da da yakından takip ediliyor. Siyasal, akademik ve ekonomik hayatın farklı kesimlerinden birçok kişi 30 Mart yerel seçimlerinden sonra oluşan tabloyu ve Ağustos ayında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri merak ediyor. Bu yüzden Avrupa’nın değişik başkentlerinde organize edilen Türkiye konulu paneller büyük ilgi görüyor. O panellerden biri dün akşam Danimarka Parlamentosu’nda gerçekleştirildi.

Zaman İskandinavya Gazetesi, Turkish Review Dergisi ve Danimarka’da yayınlanan Opinionen Gazetesi’nin işbirliği ile organize edilen “30 Mart yerel seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri ışığında Türkiye demokrasisinin geleceği” başlıklı panele; Kopenhag Üniversitesi Türkiye Araştırmalar Merkezi Başkanı Doc. Dr. Daniella Kuzmanoviç, Fatih Üniversitesi’nden Doc. Dr. İhsan Yılmaz, Turkish Review Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Kerim Balcı ve Politiken Gazetesi Türkiye muhabiri Martin Selsö Sörensen konuşmacı olarak katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise Opinionen Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Jens S. Jacobsen yaptı.

Yıllardan beri İstanbul’da yaşayan Danimarkalı gazeteci Martin S. Sörensen, konuşmasında Türkiye’deki siyasi ve toplumsal sorunlara değindi. Türkiye’de insanların siyasal hayatın bir parçası olamadıklarını belirten Sörensen, “Parti liderlerinin yetkileri çok fazla. Meclisin tamamı parti liderleri tarafından belirleniyor.” dedi. Sörensen ayrıca Türkiye’de fikirlerden çok liderlerin takip edildiğini ifade etti.

Danimarka Parlamentosu Milletvekillerinden Nadem Farooq’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen panele, çok sayıda ülkenin misyon şeflerinin yanı sıra Danimarka’daki çeşitli üniversitelerde Türkiye ve Ortadoğu üzerinde araştırma ve çalışma yapan akademisyenler de büyük ilgi gösterdi.

Konuşmasında Türkiye’deki başkanlık sistemi tartışmalarına değinen Turkish Review Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Kerim Balcı, Turgut Özal zamanındaki başkanlık sistemi tartışmaları ile halihazırda devam eden başkanlık sistemi tartışmalarının farklı olduğunu söyledi. Özal zamanında hükümet ile ilgili sistemsel sorunlar nedeniyle başkanlık sisteminin tartışıldığını belirten Balcı, şimdiki tartışmaların ise; Başbakan Erdoğan’ın daha fazla güç istemesinden kaynaklandığını söyledi. Balcı, “Başbakan Erdoğan, gücü seviyor ve daha fazla güç istiyor. Aslında mutlak güç istiyor. Halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olması durumunda dokunulmaz bir kral gibi olacak” dedi.

Kopenhag Üniversitesi Türkiye Araştırmalar Merkezi Başkanı Doç. Dr. Daniella Kuzmanoviç Türkiye siyasetinin en önemli sorunlarının başında yüzde 10’luk seçim barajının geldiğini söyledi. Mevcut hükümetin bu barajdan istifade ettiğini belirten Doç. Dr. Kuzmanoviç, barajın toplumun değişik kesimlerinin siyasi hayata katılımını engellediği gibi yeni siyasi oluşumların da önünü kestiğini savundu.

Konuşmasında Türkiye’nin darbeler tarihine atıfta bulunan Fatih Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden Doç. Dr. İhsan Yılmaz ise; AKP hükümetinin iktidara geldiği 2002 yılından günümüze kadar geçirdiği yaşananları ve partinin dönüşümünü çarpıcı örneklerle anlattı. Doç. Dr. Yılmaz, Türkiye’de son dönemde yaşanan antidemokratik gelişmelerin Başbakan Erdoğan ve AKP hükümetinin özellikle 2010 yılından sonra kendini belli etmeye başlayan tutum değişikliğinden kaynaklandığını söyledi.

CİHAN

Yorumlar