Dailymotion: Türkiye pazarına güveniyoruz ama yasaklar bizi de endişelendiriyor

Fransa merkezli dünyaca ünlü video paylaşım sitesi Dailymotion, Türkiye'de sosyal medya üzerindeki yasakların kendilerini de endişelendirdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Dailymotion: Türkiye pazarına güveniyoruz ama yasaklar bizi de endişelendiriyor

Fransa merkezli dünyaca ünlü video paylaşım sitesi Dailymotion, Türkiye'de sosyal medya üzerindeki yasakların kendilerini de endişelendirdiğini söyledi.

Şirketin Paris'te bulunan genel merkezinde Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan Dailymotion Avrupa Genel Müdürü Giuseppe de Martino, "Evet endişe duyuyoruz. Çünkü yarın bu yargı sistemiyle Tükiye'de bir hakim TİB'e emir vererek Dailymotion'a erişimin engellenmesini de isteyebilir." dedi.

Daha önce Türkiye'de Dailymotion'un da birçok kez yasaklandığını hatırlatan Giuseppe de Martino, "Türkiye'de bir sitenin yasaklanmasından önce karşı tarafa haber verilme zorunluluğu yok. Mahkemeye şikayette bulunuyorsunuz. Hakim yasak kararı veriyor. Daha sonra ise TİB tarafından uygulanıyor. Dünyanın her tarafında böyle bir yasak kararından önce sitenin kendisini en azından savunabilmesi için bilgilendirme yapılır." dedi. Bugün itibariyle Türkiye'de yargının işleyişini tanıma imkanı bulduklarını da ifade eden Martino, İstanbul'da, mahkemelere Dailymotion'la ilgili yapılan başvurularda şirketin iletişim merkezi ve avukatlarının haberdar olabildiğini söyledi. İstanbul dışında devam eden mahkeme süreçlerinde de halen hakimlerin kendilerini tanımadığını, şirkete bilgi verilmeden engelleme kararlarının çıkabildiğini aktardı.

"SADECE KUZEY KORE VE ÇİN'DE YOKUZ"

Dailymotion'un Türkiye pazarına büyük önem verdiğini ve sitenin kullanıcılarının yüzde 10'nunun Türkiye'de yer aldığını kaydeden Giuseppe de Martino, en büyük zorluğun bu tarz engellemeler olduğunu sözlerine ekledi. Dünyada Kuzey Kore ve Çin dışında bütün büyük pazarlarda mevcut olduklarını dile getiren Martino,"Türkiye pazarında özgürce yerinizi alabiliyorsunuz ama en büyük zorluk blokaj." diye konuştu. Şu ana kadar Türkiye'nin dışında dünyanın hiçbir yerinde yasaklanmadıklarına da dikkat çeken Dailymotion Avrupa Genel Müdürü Martino, Türkiye'de erişime kapatılmalarının ise siyasi durum ya da ifade özgürlüğü ihalinden kaynaklanmadığının iyi anlaşılması gerektiğini aktardı. Martino, bir sanatçının kendisinden izin alınmadan şarkılarının yayınlanmasına yaptığı itiraz sonucu yasak kararının alındığını belirtti.

TÜRKİYE'DEN SES KAYITLARI İLE İLGİLİ HERHANGİ BİR TALEP YOK

Türkiye'de hükümetin yeterli gerekçelerle bir videonun kaldırılması hususundaki taleplerinde işbirliği yaptıklarını kaydeden Martino, ama asla kullanıcıların bilgilerini paylaşmadıklarını ifade etti. Dünyada herhangi bir hükümet ya da mahkemenin, "Bu videoyu durdurun ve kullanıcının bilgilerini verin." şeklindeki talimatını kabul etmeyeceklerini vurguladı. De Martino, internetin video yükleyenlerin kimlik bilgilerine ulaşmak için bir yol olmadığının altını çizdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Dailymotion'dan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği öne sürülen ses kayıtlarını yükleyenlerin IP bilgilerini istediği yönündeki bilgilerin de doğru olmadığını belirten Martino, böyle bir isteğin olması durumunda da asla bilgi paylaşımında bulunmayacaklarını aktardı. Sadece Interpol'ün yasal yollardan yapacağı başvurularla ilgili bilgi alışverişinde bulunabileceklerini belirtti.

"TÜRKİYE DAİLYMOTİON İÇİN UZUN BİR AŞK HİKAYESİ"

Dailymotion'un Türkiye pazarındaki yeri hakkında da bilgi veren şirketin Avrupa Genel Müdürü Martino, Türkiye'nin dünya genelinde 150 milyon ziyaretçisi bulunan sitenin en güçlü olduğu üçüncü pazar olduğunu belirtti. Türkiye'nin Dailymotion için 2008'den beri devam eden uzun bir aşk hikayesi olduğunu söyleyen Martino, "Altı seneden beri Türkiye'deyiz. Orada bir ekibimiz var ve Türkiye pazarına inanmaya devam edeceğiz." dedi. Gelecek yıllarda da Türkiye pazarında var olmayı sürdüreceklerini söyleyen Martino, "Türkiye bizim gibi yapıların geleceğidir. Çünkü hitap edecek kitle, istek, ihtiyaç mevcut. Biz bunları karşılamak için bulunuyoruz." dedi.

"TÜRKİYE'YE YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDİYOR"

Dailymotion'un Türkiye'ye yatırımlarının devam ettiğini de sözlerine ekleyen Giuseppe Martino, DailymotionPlus'ün dünyada ilk kez Türkiye'de kullanıma gireceğini açıkladı. Abonelerin, yüzlerce film, dizi ve belgesel izleme imkanı bulabileceklerini belirten Martino, bunun Türkiye pazarına ne denli inandıklarının göstergesi olduğunu kaydetti. Türkiye'de yerel olarak mevcut olduklarını da ifade eden Martino, 208'den beri bağımsız içerik platformu MCD ile tarihi bir ortaklık faaliyeti yürütüklerini söyledi. Martino, diğer paylaşım sitelerinden faklı olarak Türkiye'de lokal olarak bulunduklarını kaydetti.

Giuseppe de Martino, internet kullanımı bakımından Türkiye'nin çok ilerde olduğunu da hatırlatarak, Türkiye pazarına olağanüstü güven duyduklarını söyledi. Türkiye ilgili tamamen olumlu düşüncelere sahip olduğunu vurgulayan Dailymotion Avrupa Genel Müdürü Giuseppe de Martino , ama Türkiye pazarının yurtdışında çok da tanınmadığını, Türkiye'nin de bu konuda kendini çok iyi ifade edemediğini söyledi. CİHAN

Yorumlar