Cumhurbaşkanlığı seçimi gurbetçilerin tatil dönemine denk geldi

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının ilk kez yaşadıkları ülkede oy kullanacakları seçim olan cumhurbaşkanlığı seçimi, gurbetçilerin izin dönemlerine denk geldi.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanlığı seçimi gurbetçilerin tatil dönemine denk geldi

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının ilk kez yaşadıkları ülkede oy kullanacakları seçim olan cumhurbaşkanlığı seçimi, gurbetçilerin izin dönemlerine denk geldi. Yurtdışı seçmenler, Ramazan Bayramı’nın son günü olan 30 Temmuz tarihinden sonraki dört gün olan için 31 Temmuz, 01-02-03 Ağustos tarihlerinde oy kullanabilecek.

Yüksek Seçim Kurulu’nun verilerine göre, yurtdışındaki seçmen sayısı yaklaşık 2,6 milyon. Bu oran, 50 milyonluk toplam seçmen sayısının yüzde 5’ine tekabül ediyor. Seçmenlerin önemli bir kısmının yaşadığı Avrupa’da birçok işçinin yaz tatili dönemini geçirdikleri tarihlere denk gelen seçimlere katılımın düşük olabileceği belirtiliyor.

Geçtiğimiz yıllarda yoğunlukla bayram öncesi Türkiye’ye giden seçmenler, bu yıl oyunu Avrupa’da kullanmak istemeleri durumunda bayramı Avrupa’da geçirmeleri ya da bayramdan hemen sonra dönmeleri gerekecek.

YSK, Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun 10 Ağustos, ikinci turunu ise 24 Ağustos tarihinde yapılacağını duyurdu. Yurtdışında 500'den fazla seçmeni olan ülkelerde yaşayan vatandaşlar, Cumhurbaşkanlığı seçimi için 31 Temmuz, 01-02-03 Ağustos tarihlerinde oy kullanacak. Yurtdışı seçmen çalışmasında oy kullanabilecek ülke sayısının 60 civarında olduğu öğrenildi. Seçmen sayısı fazla olan Almanya’da dört gün boyunca oy kullanılırken diğer ülkelerde oy kullanılacak günler Başkonsolosluklar tarafından duyurulacak.

Viyana Başkonsolosluğu’nun verdiği bilgiye göre Avusturya’da her Başkonsolosluk bölgesi için tek merkezde oy kullanılacak ve oy kullanımı için yeterli büyüklükte mekanlar kiralanacak. Türk vatandaşlarının http://www.ysk.gov.tr/ysk/YurtDisiSecmenSorgu.html adresinden yurtdışı seçmeni olup olmadığını kontrol etmeleri gerekiyor. Kayıtlı olmayan vatandaşların Başkonsolosluklara başvurarak adres beyanında bulunmaları gerekiyor.

Seçimle ilgili Yüksek Seçim Kurulu’nun durumla ilgili son duyuruyu yapmasının ardından vatandaşa kesin bilgilerin duyurulacağı ifade edildi. CİHAN

Yorumlar