Cumhurbaşkanı seçimi için Pekin'de oy verme işlemi başladı

Cumhurbaşkanı seçim heyecanı bugün itibariyle resmen başladı. Çin’in başkenti Pekin’de yaşayan Türk vatandaşları cumhuriyet tarihinde ilk defa halk tarafından seçilecek olan cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gitti. Başkent...

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı seçimi için Pekin'de oy verme işlemi başladı

Cumhurbaşkanı seçim heyecanı bugün itibariyle resmen başladı. Çin’in başkenti Pekin’de yaşayan Türk vatandaşları cumhuriyet tarihinde ilk defa halk tarafından seçilecek olan cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gitti.

Başkent Pekin’deki Türk Büyükelçiliğnde yapılan oy kullanma işlemi mesai saati olan (yerel saatle sabah) 08.00’de başladı. Çin’de başkent Pekin dışında ülkenin finans merkezi Şanghay ve üretim merkezi Guangzhou şehirlerinde yer alan Türk konsoloklarında da vatandaşlar demokratik hakları olan oylarını kullandı.

Başkent Pekin’deki elçilik binası içerisinde gerçekleştirilen oy verme işlemi öncesi tüm vatandaşların pasaport ve kimlik bilgileri sorgulandı. Yurt dışında oy kullanma hakkı olan vatandaşlar özel olarak hazırlanan paravanların arkasında oylarını kullandı.

Sadece başkent Pekin’de oy kullanma hakkına sahip olan vatandaş sayısının 600’den fazla olduğu öğrenilirken, katılımcı sayısının fazla olmaması dikkat çekti.

Cihan Haber Ajansı (Cihan) mikrofonuna konuşan ve başkent Pekin’de yaşayan işadamı Tahsin Kodat, demokratik hakkı olan oynu kullanmak ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Seçimler konusunda bazı şaibelerin giderilmesi temennisinde bulunan Kodat, “Kullandığımız oy memleketimize hayırlı olsun.” dedi.

9,5 yıldır yurt dışında yaşadığını ve ilk kez oy kullandığını dile getiren Berna Gençtan, “ Herkese hayırlı olsun, inşallah doğru karekterli doğru bir cumhurbaşkanımız seçilir.” ifadelerini kullandı.

Çin’de akademisyenlik yapan Bahattin Demir ise oyunu kullandığını ve Türkiye için hayırlı olmasını diledi. Sonuç ne olursa olsun çıkacak sonuca herkesin saygı duyması gerektiğini söyleyen Demir, yurt dışında ve özellikle Pekin’de oy kullanan birçok vatandaşın ortak bir sorusu olduğunu ve bu sorunun da: “ Oy sandıklarının güvenli bir şekilde Türkiye’ye ulaşıp ulaşmayacağı” olduğunu dile getirdi. Başta YSK olmak üzere yetkili kişilere ve muhalefet liderlerine seslenen Demir, “ yurt dışından gelecek oy sandıklarının güvenliği konusunda gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz.” dedi. Akademisyen Demir son olarak ise gerekli tedbirlerin alınmasının ardından çıkabilecek her türlü sonucun demokratik bir sonuç olacağını ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyerek sözlerini tamamladı.

CİHAN

Yorumlar