Cumhurbaşkanı Gül, yarın İtalya’ya gelecek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napalitano’nun, daveti üzerine yarın Roma’ya gidecek.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül, yarın İtalya’ya gelecek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napalitano’nun, daveti üzerine yarın Roma’ya gidecek. Gül’ü, Roma Ciampino Askeri Havaalanı’nda Türkiye’nin İtalya Büyükelçisi Hakkı Akil ve diğer ilgililer karşılayacak.

Cumhurbaşkanı Gül için asıl resmi karşılama töreni ise ertesi gün İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano tarafından Quirinale Sarayı’nda
yapılacak. Burada yapılacak görüşmelerin akabinde iki cumhurbaşkanı, ortak basın toplantısı düzenlenecek.

Cumhurbaşkanı Gül, Roma temasları kapsamında daha sonra İtalya Senatosu ile Roma Belediyesi'ni ziyaret edecek. Gül’ü bu ziyaretlerde İtalya Senatosu Başkanı Pietro Grasso ile Roma Belediye Başkanı Ignazio Marino karşılayacak. 29 Ocak akşam ise İtalya Cumhurbaşkanı Napalitano, Cumhurbaşkanı Gül onuruna akşam yemeği verecek.

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin ikinci günü 30 Ocak’ta önce Türkiye’nin İtalya Büyükelçiliği’nde İtalyan ve Türk işadamları ile kahvaltıda bir araya gelecek. Daha sonra Meçhul Asker Anıtı’na çelenk koyacak olan Cumhurbaşkanı Gül, İş Forumu’na iştirak edecek. Akabinde Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezi’nin açılışına iştirak edecek olan Gül, Roma’nın sembölü tarihi Kolezyum Stadyumunu ziyarete edecek. Gül, aynı gün akşam, Roma’da İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ve eşi Clio Maria Bittoni Napolitano’nun onuruna vereceği konsere iştirak edecek. Cumhurbaşkanı Gül, İtalya ziyaretinin son günü 31 Ocak’ta ise önce İtalya Başbakanı Enrico Letta’yı kabul edecek ve akabinde Floransa iline geçecek. Gül buradaki temaslarının sonunda aynı gün Ankara’ya dönecek.

28-31 Ocak arasını kapsayan ziyarette Cumhurbaşkanı Gül’e, Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan ve AB Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu eşlik edecek.

Bu arada Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği, Sapienza Üniversitesi, Vox Populi Yayınevi ve Nodo di Gordio Düşünce Kuruluşu, ziyaret vesilesiyle 29 Ocak Çarşamba günü "Bütün Yollar Roma'ya Çıkar - Bütün Yollar İstanbul'dan Çıkar: Tarihte Türkler ve İtalyanlar" konulu konferansı düzenleyecek. Konferansa Türk tarihi romancılığının ve edebiyatının önde gelen isimlerinden Prof. Dr. İskender Pala ile İtalyan tarihçi Pietrangelo Buttafuoco katılacak.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Roma ziyaretinde yapılacak görüşmelerde başta siyasi ve ekonomik konular olmak üzere Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği süreci ve iki ülke arasındaki ilişkiler tüm yönleriyle ele alınacak, güncel bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulunulacak. CİHAN

Yorumlar