Cumhurbaşkanı Gül: Üyelik sürecinde karşımıza engel çıkartmayın

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, devletler arası ilişkilerde ‘kandırmaca’ olamayacağının altını çizerek, Avrupa Birliği’inden (AB) ‘‘Bizim beklediğimiz ahde vefadır’’ dedi.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül: Üyelik sürecinde karşımıza engel çıkartmayın

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, devletler arası ilişkilerde ‘kandırmaca’ olamayacağının altını çizerek, Avrupa Birliği’inden (AB) ‘‘Bizim beklediğimiz ahde vefadır’’ dedi. Gül, ‘‘Fransa’dan bizim müzakere sürecimizi başarıyla bitirmemiz için herhangi bir siyasi engelin ortaya çıkmamasını özellikle rica ediyoruz.’’ dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’i Çankaya Köşkü’nde kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa’dan Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde engel çıkartmamasını istedi. Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin önemli noktalarından birisinin Avrupa Birliği (AB) olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa’nın son yıllardaki Hollande ile birlikte müzakere sürecimize sağladığı olumlu katkıdan dolayı teşekkür etti. Gül, müzakere sürecinin otomatik olarak tam üyeliği getirmediğinin altını çizerek Fransa ve Avusturya’nın müzakereler başarı ile bitse dahi referanduma gitme kararını saygı ile karşıladıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘Burada arzumuz şudur: AB üyelik süreci teknik bir süreçtir. Bu sürecin tıkanmamasını, herhangi siyasi bir ipoteğin olmamasını çok arzu ediyoruz. Türkiye müzakere sürecini başarıyla bitirdiği takdirde belki Türk halkı da farklı tercihte bulunabilir. Fransa halkının da her türlü tercihini tabii ki saygıyla karşılayacağız.’’ şeklinde konuştu.

‘BAŞARIYLA BİTİRMEMİZ İÇİN HERHANGİ BİR ENGEL ÇIKARTMAYIN’

Müzakere sürecini bitirmiş bir Türkiye’nin AB içinde çok değerli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘Bu bakımdan Fransa’dan bu konuya müzahir olmasını ve bizim müzakere sürecimizi başarıyla bitirmemiz için herhangi bir siyasi engelin ortaya çıkmamasını özellikle rica ediyoruz.’’ dedi.

HOLLANDE’DAN TÜRKİYE’DE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VURGUSU

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise müzakere tam üyelik demek olmadığını ve süreç sonrasında referanduma dikkat çekerek Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini referanduma bağlayan tek ülkenin Fransa olmadığını belirtti. Hollande, fasılların açılması konusunda yapılacak çok şeyin olduğunun altını çizerek Türkiye’de yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü konusunda iyileşmenin açılacak üyelik müzakere fasılların olumlu etki yapacağını vurguladı. Ayrıca, Türkiye ile AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması’ndan övgüyle söz eden Hollande, AB’ye Türkiye’den gelen kaçak bir göçün önüne bu şekilde geçileceğinden söz etti.
CİHAN

Yorumlar