Cumhurbaşkanı Gül, Nükleer Güvenlik Zirvesi için Lahey’e geldi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki heyet, 3. Nükleer Güvenlik Zirvesi toplantısı için Hollanda'ya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül, Nükleer Güvenlik Zirvesi için Lahey’e geldi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki heyet, 3. Nükleer Güvenlik Zirvesi toplantısı için Hollanda'ya geldi. Lahey’de 23 ve 25 Mart tarihlerinde düzenlenecek zirveye ABD Başkanı Barack Obama'nın da aralarında bulunduğu 58 ülke lideri katılıyor.

Maliyeti 24 milyon euro olması beklenen zirvede, ülkenin parlamento merkezi Lahey'in bir bölümü uluslararası bölge ilan edildi ve bölge izinsiz girişe kapatıldı.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Nükleer zirve sırasında şehirde 13 bin polis, 4 bin jandarma ve 3 bin askerin görev yapacağı belirtildi. Dünya liderlerinin Hollanda'da olması nedeni ile ülke hava sahası NATO'ya ait savaş uçakları tarafından korunacak.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Amsterdam havalimanı Schiphol'de Polderbaan pistinin zirve için ülkeye gelecek liderlerin uçaklarına ayrılacağını duyurdu.

Zirve sırasında Lahey ve civarı hava sahasında uçuş yasağı uygulanacak.

YOLLAR KAPATILACAK

Öte yandan Lahey'e girişte birçok yol güvenlik sebebiyle ulaşıma kapandı. Yetkililer, iki gün boyunca mecbur kalınmadıkça Lahey'e gelinmemesi ve çalışmaların mümkün olduğu kadar evden yapılması tavsiyesinde bulundu.

World Forum salonlarında düzenlenecek zirvede görev yapacak polis sayısının, Kral Willem-Alexander'ın 30 Nisan 2013’teki taç giyme töreninde görev alan polis sayısının 4 katı olduğu açıklandı.

İlki Washington'da yapılan zirvenin taslak programı şöyle:

Heyetler, 23 ve 24 Mart tarihlerinde Hollanda'ya gelecek. Zirve, Hollanda Başbakanı Rutte'nin 24 Mart saat 13.30'da heyetleri World Forum'da kabulüyle başlayacak. Hollanda Kralı Willem-Alexander, 24 Mart akşamı heyetleri Kraliyet Sarayı'nda bir resepsiyonla ağırlayacak.

25 Mart günü saat 09.00'da yeniden başlayacak görüşmelerden sonra düzenlenecek basın toplantısıyla zirve sona erecek. CİHAN

Yorumlar