Çocuklara cinsel istismarda bir ülke daha hadım etme cezasını uygulamaya koyuyor

Makedonya hükümeti, hazırladığı yeni yasa tasarısıyla çocuklara yönelik cinsel istismarı, ‘hadım etme’ cezasıyla azaltmaya çalışacak.

Google Haberlere Abone ol
Çocuklara cinsel istismarda bir ülke daha hadım etme cezasını uygulamaya koyuyor

Makedonya hükümeti, hazırladığı yeni yasa tasarısıyla çocuklara yönelik cinsel istismarı, ‘hadım etme’ cezasıyla azaltmaya çalışacak. Halkın yüzde 90’ından fazlasının destek verdiği ve yılbaşından itibaren uygulamaya geçmesi beklenen yasa uyarınca, çocuklara yönelik cinsel istismar yapanlara hadım etme cezası uygulanacak.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) özel röportaj veren Makedonya Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Dime Spasov, çocuk istismarı (pedofili) ile mücadele konusunda hazırladıkları yasa tasarısında, hadım etme başta olmak üzere birçok caydırıcı cezayı uygulamaya koyacaklarını söyledi.

“ÇOCUK İSTİSMARINA SAVAŞ İLAN ETTİK”

Makedon Bakan Spasov, yasa tasarısı ile çocuk istismarına karşı savaş ilan ettiklerini ifade etti. Spasov, "Hükümet olarak bizde olan cezaların yanı sıra diğer ülkelerdeki cezaları da inceledik. Makedonya'da yaptığımız araştırmalarda çocuklara yönelik 136 cinsel istismar vakası olduğunu tespit ettik. Onlara da uygun düşen 6'şar yıl hapis cezası verilmiş. Bu araştırmayı yaparken başka ülkelerde hapis cezası dışında da cezaların olduğunu öğrendik. Kimyasal kastrasyon (hadım etme) cezası olduğunu gördük. 14 yaşındaki küçük çocuğun cinsel istismara uğramasından sonra karşı tarafa verilecek ceza 6 yıl. Bu çok az. Bu cezanın artırılması için çalışmalar yaptık. Bu çerçevede hadım etme yöntemini de araştırmaya başladık. Bakanlığımızın ceza kanununda değişiklik yönündeki önerilerini hükümetimiz kabul etti. Ceza konunu çalışmaları bitme aşamasında, yakında meclise sunulacak." şeklinde konuştu.

BİRDEN FAZLA CİNSEL İSTİSMAR SUÇU OLANIN ONAYI ALINMADAN HADIM EDİLECEK

Yeni yasanın cinsel istismara yönelik cezaları artıracağını kaydeden Spasov, "Makedonya'da çocuklara yönelik cinsel istismarda 6 yıl hapis cezası uygulanıyor. Bunun en az 12 yıl olması öngörülüyor. Ölümle sonuçlanan ve psikolojik etkiler bırakan vakalarda ise hapis cezası 10 yıldan 15 yıla yükseltilecek. Bu durumda azami hapis cezası ömür boyu olacak. Sanık ilk kez çocuklara yönelik cinsel istismar suçu işlemişse hadım edilmeden önce onayı alınacak. Şahıs cinsel istismardan birden fazla suç işlemişse o zaman kendisinin onayı alınmadan hadım etme yoluna gidilecektir. " dedi.

ÖMÜRBOYU HAPİS CEZASI ALAN HADIM EDİLMEYİ KABUL EDERSE 40 YIL HAPİS YATACAK

Yılbaşında meclisin onayından geçerek yasalaşması beklenen kanunun, hadım etmenin yanı sıra hapis cezasını düşürmeye de yönelik olduğunu anlatan Bakan, "Suçlunun ömür boyu hapis cezası alması durumunda , hadım edilmesi karşılığında cezası 40 yıla düşürülüyor. Hapis cezası 40 yıl ve hadım edilmeyi istiyorsa, cezası 20 yıla indiriliyor. Eğer şahıs hapis cezası 20 yıl ve hadım edilmeyi kabul ederse minimum hapis cezası ile cezalandırılır." açıklamasında bulundu.
Makedon Bakan, “Bu uygulama konusunda suçlunun fiziki ve fizyolojik olarak zarara uğraması söz konusu değil. Sadece her 6 ayda bir yapılması gereken bir iğne var. Bu iğne olduktan sonra suçlunun cinsel gücü azalacak. Bu uygulamaya mahkeme kara verecek. Mahkeme suçluya cezasını çektiği süre içinde ya da ömür boyu kimyasal hadım etmeye karar verebilir. “ diye konuştu.

Uygulama konusunda birçok Avrupa ülkesiyle görüştüklerini anlatan Bakan,” Aldığımız bilgilere göre hadım etme olayı her geçen gün daha fazla ülkede uygulanmaya başlanıyor. Bizim ülkemizde de anket yaptık. Vatandaşların arasında bu uygulamaya destek verenlerin oranı yüzde 90’ın üzerinde oldu.” dedi.

ÇOCUKLARA CİNSEL İSTİSMAR YAPANLAR TEŞHİR EDİLİYOR

“Verilecek yüksek cezalar ve hadım etme uygulaması çocukları daha fazla koruyacağına inanıyoruz.” diyen Bakan, şöyle konuştu: “Makedonya’da aile ve çocukları koruyabilmek amacıyla cinsel suç işleyen kişiler hakkında bilgiler verilmekte. Bunun için ayrı bir kanun getirdik. Bu konuda ceza almış kişilerin adları özel bir web sitesinde yayınlanıyor. Her ebeveyn kendi belediye sınırları içinde çocuklara cinsel istismar cezası alan kişilerin yaşayıp yaşamadığını rahatça öğrenebilecek. Bu suçu işleyenlerin fotoğrafları, kimlik bilgileri olmak üzere tüm verileri mevcut. Bu şekilde ebeveynler yaşadıkları ortamı bilerek gerekli önlemi alabiliyor. Tüm bu somut uygulamalar ile çocuklara yönelik cinsel istismar üzerinde bire bir savaş açmış bulunuyoruz. “
Ankara’da görüşmeler yaptıklarını aktaran Makedon bakan bu konu ile ilgili tecrübelerini Türk mevkidaşı ile paylaşacaklarını aktardı.

Balkanlar’da hadım cezasını uygulayacak olan ilk ülke olacaklarını ifade eden Bakan, ”ABD, Almaya, Çek Cumhuriyeti , Rusya ve Moldova, gibi birçok ülkede uygulanıyor.” dedi.


CİHAN

Yorumlar