Çinli öğrencileri kapma yarışı

Üniversitelerini bitiren ve akademisyen olmak isteyen Çinli öğrencilerin yabancı üniversitelerdeki ilk tercihi İngilizce konuşulan ülkelerdeki üniversiteler oluyor.

Google Haberlere Abone ol
Çinli öğrencileri kapma yarışı

Üniversitelerini bitiren ve akademisyen olmak isteyen Çinli öğrencilerin yabancı üniversitelerdeki ilk tercihi İngilizce konuşulan ülkelerdeki üniversiteler oluyor.

Pekin’de kısa süre önce düzenlenen ve yabancı üniversitelerin, akademisyen olmak isteyen Çinli öğrencilere yönelik yapılan eğitim etkinliğine katılan Çinli öğrenciler, ilk olarak İngilizce konuşulan ülkelere gidip eğitim almak istediklerini, ancak daha iyi imkân sağlayan diğer ülke üniversitelerin de göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

2013 Çin Doktora Programı Semineri (PhD Workshop China 2013) katılan Çinli öğrenciler, yabancı üniversitelerin doktora eğitimi imkânlarını araştırdı. Uluslararası öğrenci pazarında Çin’in çok büyük bir piyasa olduğunu bilen dünyanın kaliteli üniversiteleri de bu seminerde aday Çinli öğrencilerle mülakat yaptı.

Seminere katılan ABD, Kanada, Avustralya, İngiltere, Singapur, Almanya, Belçika, Hollanda ve Fransa’da gelen kaliteli üniversiteler, hem kendilerini tanıttı, hem de akademisyen adayları Çinli öğrencilerle görüştü. 2 gün süren seminerin sonunda yabancı üniversite temsilcileri, seminerden memnun olduklarını belirtti.

İNGİLİZCE EĞİTİM VEREN ÜNİVERSİTELER AVANTAJLI

Çinli öğrencileri çekmek amacıyla etkinliğe katılanlar, Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) sorularını cevapladı.

Fuara Hollanda’dan katılan ‘’Academic Transfer’’ ve ‘’Careeredu’’nun CEO’su Jeroen Sparla, Hollanda’da 13 üniversite bulunduğu ve bunların hepsinin dünya sıralamasında ilk 200’e girdiğini anlattı. Saparla, İngilizce eğitim veren bu üniversitelerin avantajından bahsetti ve İngilizce ile Hollanda’da tüm işlerin halledebileceğini söyledi. Sparla ayrıca, fuarda görüştükleri Çinli öğrencilerin ilk gitmek istediği ülkenin ABD olduğunu, ikinci sırada Avrupa geldiğini, Avrupa’da da İngilizce üstünlüğünden dolayı İngiltere’yi tercih ettiklerini belirterek, ancak kendilerinin de İngilizce eğitim ve doktora öğrencilerine verdikleri yüksek maaş ile Çinli öğrencileri çekmeye çalıştıklarını ifade etti.

Almanya’nın Bremen Üniversitesi’nden katılan Dr. Mandy Boehnke, Bremen International Graduate School of Science (BIGSSS) programını tanıtmak için burada olduklarını kaydederek, her yıl 15-18 doktora öğrencisi aldıkları program için 15 potansiyel Çinli adaylarla görüştüklerini söyledi. Boehnke, Çinli öğrencilerin yurt dışında eğitim görmek istediklerini, Almanya’nın da bunlardan biri olduğunu gördüklerini söyledi.

Almanya’nın Jacobs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dominic Sachsenmaier ise Çin’in uluslararası öğrenci pazarında önemli bir şehir olan Şanghay’da üniversitelerinin ofisi olduğunu kaydetti.

NEDEN YURT DIŞINI İSTİYORLAR?

Fuara gelen Çinli öğrencilerden Zhongshan Üniversitesi’nde yüksek lisansn yapan You Qing, doktorasını yurtdışında yapmak istediğini ve gitmek istediği ülkenin Avustralya olduğunu anlattı. Üniversiteyi Çin’de, mastırını İngiltere’de bitiren Çinli öğrenci Lin Rui ise, doktorasını yurtdışındaki başka bir üniversitede , özellikle Almanya’da yapmak istediğini belirterek, nedeninin ise ortamın ve eğitim kalitesinin iyi olması olduğunu söyledi.
Lin ile birlikte fuara gelen ve Çin Sosyal Bilimleri Üniversitesi’nden mastırını yapan Xu Chuanming de, finans doktorasını ABD yada Almanya’da yapmak istediğini ifade etti. Yurtdışına gitme nedenini de ufkunu genişletme, meşhur profesörler ve üniversiteler görme ve İngilizcesini ilerletme olduğunu aktardı.
Çin Tarım Üniversitesi öğrencisi Zhang Chunye isimli Bayan öğrenci de ufkunu genişletmek, yabancı ülkelerle ilgili daha fazla bilgi edinmek, halkın yaşamı ve medeniyeti gibi konuları merak ettiğinden dolayı yurtdışında okumak istediğini anlattı.

Çinli öğrencilerin bazıları, mezuniyetten sonra ortamın ve sistemin iyiliğinden dolayı, yurtdışındaki gelişmiş ülkelerde kalmayı, bazıları ise gelişmekte olan ve iş imkânının daha fazla olduğu Çin’e dönmek istediklerini dile getirdi.

ÇİN EĞİTİMDE BÜYÜK PAZAR: İŞTE RAKAMLAR

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) 2012’deki rakamlarına göre, 2010 yılında 4,1 milyondan fazla yükseköğretim öğrencisi eğitimlerini yurtdışında tamamladı. Bu sayının 10 yıl içinde 8 milyona çıkacağı varsayılıyor. Yurtdışında öğrenim gören öğrenciler Çin başta olmak üzere, Hindistan ve Güney Kore'den gidiyor. Araştırmada, Asya kıtasından giden öğrencilerin dünyadaki yüzdenin 52’sini oluşturduğu belirtildi. Yükseköğretimde en fazla uluslararası öğrenci alan ülkelerin başında ABD, İngiltere, Avustralya, Fransa, Almanya gibi ülkeler geliyor.

Çin, yurtdışına en çok öğrenci gönderen ülke konumunda. Çin Eğitim Bakanlığı’na göre, 1978-2011 yılları arasında 2 milyon 240 bin Çinli öğrenci yurtdışında eğitim gördü. Sadece 2010 yılına göre yüzde 20 artışla 2011 yılındaki rakam ise 339 bin 700 gerçekleşti. Bu rakamla yurtdışındaki uluslararası öğrenci toplamının yüzde 14'ünü oluşturan Çin, 2011’de ilk sıraya yerleşmişti.

ÇİN’DEKİ YABANCI ÖĞRENCİ SAYISI 300 BİN

Yurtdışından Çin’e gelen öğrenci sayısı da son yıllarda oldukça arttı. Bu sayı geçen yıl 300 bine çıktı. Çin Eğitim Bakanlığı verilerine göre, yurtdışından Çin’e gelen öğrenci sayısı son 34 yılda 2 milyon 200 bin oldu. Sadece Çin’in Şanghay şehrinde çoğunluğu Güney Kore, Japonya ve ABD'den gelen yaklaşık 51 bin öğrenci eğitim görüyor. Bu sayının 2015 yılında 70 bine çıkarılması hedefleniyor.

Çin, yurtdışından gelecek öğrencilerin sayısının daha fazla olması için ise kendine hedef koymuş durumda. Çin’in ilk olarak hedefi ise sayıyı 2020 yılına kadar 500 bine çıkartmak. Çin, 23 bin yabancı öğrenciye burs sağladı ve bu sayıyı birkaç yıl içinde 50 bine çıkarmayı hedefliyor. CİHAN

Yorumlar