Çin’in ünlü film yönetmenine, "tek çocuk" politikasına ihlalden rekor ceza

Çin’in ünlü film yönetmeni Zhang Yimou’a ülkede uygulanan "tek çocuk" politikasını ihlal etmekten rekor ceza verileceği, bu rakamın ise 1,2 milyon dolardan fazla olacağı bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Çin’in ünlü film yönetmenine, "tek çocuk" politikasına ihlalden rekor ceza

Çin’in ünlü film yönetmeni Zhang Yimou’a ülkede uygulanan "tek çocuk" politikasını ihlal etmekten rekor ceza verileceği, bu rakamın ise 1,2 milyon dolardan fazla olacağı bildirildi.

Resmi Xinhua ajansının haberine göre, Zhang ve eşi Chen Ting, 2011 yılında resmen evlenmeden önce 2001, 2004 ve 2006 yıllarında 2 erkek ve bir kız çocuklarının dünyaya geldiğini kabul etti. İkilinin 1999 yılında birbirlerine aşık olduğunu özel röportajında açıklayan Xinhua, Ting’in "O süre zarfında Zhang’ın kimliğinin olumsuz etkilenmesi kaygılarından dolayı evliliğimizi geciktirdik." dediğine yer verdi.

Çocuklarının nüfus kütüğüne (Çin’de hukou sistemi olarak adlandırılıyor) kayıt olabilmesine yardımcı olması için Jiangsu eyaletinin Wuxi şehrinde evlilik müracaatlarını yaptıklarını kaydeden Ting, nüfus kayıtta kendilerine öncelik tanındığı iddialarını ise reddetti.

Ülkedeki 6. nüfus sayımına göre, her çocuğun, ebeveynlerinin evlilik ve nüfus kayıt belgelerini ibraz etmeleri durumunda nüfus kütüğüne kayıt olabileceklerini belirten Ting, ‘’Eğer öyle bir ayrıcalık olsaydı, çocuklarımız daha erkenden kayıt olabilirdi.’’ diye konuştu.

Yönetmen Zhang’ın gelirlerinin 2000, 2003 ve 2005 yıllarındaki toplamının 3,6 milyon yuan (yaklaşık 600 bin dolar) olduğu ve nüfus kütüğü sistemine göre cezasının 7,3 milyon yuan (1,2 milyon dolar) olacağı kaydedildi.

Tek çocuk kuralını ihlal ettikleri için özür dileyen Zhang, ‘’Daha fazla mutluluk getirdikleri için ben ve ailem geleneksel olarak daha çok çocuk sahibi olmak istedik. Babam ölmeden önce bana soyunu devam ettirmesi için bir erkek çocuk sahibi olmamı istemişti. Annem de daha fazla çocuk olması halinde daha fazla arkadaşları olacağına inanıyordu.’’ ifadelerini kullandı.

Xinhua’ya göre Zhang, yaptığı yanlışı kabul etti ve bunun sonuçlarına katlanmaya hazır olduğunu söyledi.
Haberde ayrıca, Zhang’ın, doğum ihlallerinin Çin'de ve hatta dünyada kötü etkileri olduğunu belirterek, ‘’Bir kamu figürü olarak, ben ve eşim aile planlaması yetkililerine kapsamlı araştırma yapmaları için yardımcı olmamız lazım ve kamuoyu önünde özür dilemeye hazırız.’’ dediği aktarıldı.

Zhang, kamuoyunda 2001 yılında başrolünde Jet Li'nin oynadığı "Hero" filmiyle Çin sinemasına sınıf atlatması ve 2008 Pekin Yaz Olimpiyat Oyunları’nın açılış törenini yönetmesi ile tanınıyordu.

Çin’de aile planlaması uygulaması yada tek çocuk politikası, 1970’lerin sonlarında nüfus artış hızını kontrol altından tutmak için uygulanma başlanmıştı. Buna göre, şehirlerdeki çiftlerin tek çocuk, çoğu kırsal kesimdekilerin de ilk çocukları kız olursa iki çocuk yapma sınırlaması getirilmişti.

Öte yandan Çin, tek çocuk politikası gevşetti ve ailelere ikinci çocuk yapma hakkı tanıdı.
Önceden çiftlerin ailelerinin tek çocukları olması halinde ikinci çocuk yapmasına izin veriliyordu. Şimdi ise çiftlerden herhangi birinin ailede tek çocuk olmasını durumunda ikinci çocuk yapmalarına müsaade edildi.


CİHAN

Yorumlar