Çin’in tabusu Tiananmen için olağanüstü önlemler

4 Haziran 1989’da Tiananmen Meydanı’nda kanlı bastırılan öğrenci olaylarının 25. yıl dönümünde Çin, tabu olarak gördüğü bu olay için olağanüstü önlemler aldı.Tankların da katıldığı bastırmada yüzlerce olduğu söylenen öğrencilerin...

Google Haberlere Abone ol
Çin’in tabusu Tiananmen için olağanüstü önlemler

4 Haziran 1989’da Tiananmen Meydanı’nda kanlı bastırılan öğrenci olaylarının 25. yıl dönümünde Çin, tabu olarak gördüğü bu olay için olağanüstü önlemler aldı.

Tankların da katıldığı bastırmada yüzlerce olduğu söylenen öğrencilerin öldüğü meydana 3 kilometre kala polis, meydana yaklaşanlara kimlik sorgulaması yaptı. Yabancı gazeteciler ise meydana sokulmadı. Özellikle olayların yaşandığı tarihi Tiananmen Meydanı ve çevresinde olası bir eyleme karşı çok sayıda sivil ve üniformalı polisler tetikte bekledi ve beklemeye devam ediyor.

Bunun yanı sıra Tiananmen meydanını ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında da bugün ciddi oranda bir düşüş yaşandığı gözlendi.

Tüm bu önlemlerin yanı sıra ayrıca Pekin'de eğitim gören tüm yabancı öğrencilere bugün muhakkak derste olmaları çağrısı yapıldı.

Ülkede tabu olarak görülen bu olay, ana kıta Çin’de 1980’lerde doğanların pek bildiği bir olay değil. Zira siyasi reform talebiyle düzenlenen protesto gösterilerini Pekin yönetimi, "devrim karşıtı isyan" olarak nitelendirdiği için bu olayın unutturulmak istendiği belirtiliyor. Gözlemciler, bundan dolayı da ülkedeki basın ve yayın organlarında yada kitaplarda bu olaya hiç yer verilmediğini kaydediyor. İnternet arama motorunda da Tiananmen olaylarıyla ilgili erişim engeli bulunuyor. Google’un hizmetleri de son günlerde duracak seviyeye geldi.

Her yıl 4 Haziran yaklaştığında Pekin’de bu yıl olduğu gibi olayları dile getirmek isteyenler gözaltına alınıyor. Londra merkezli insan hakları kuruluşu olan Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Çin'de Tiananmen yıl dönümü nedeniyle son haftalarda 66 kişinin gözaltına alındığını, sorgulandığını ya da kaybolduğunu bildirdi.

Tiananmen’i anmanın yasak olduğu Çin’in dışında ise Tayvan ve Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde çok sayıda kişi her yıl Çin askerilerinin bastırdığı gösteride ölenleri anıyor.

Pekin’deki Yabancı Gazeteciler Kulübü (FCCC) ise geçen gün Tiananmen olaylarını haberleştirmek isteyen yabancı gazetecilere uygulanan taciz ve gözdağını sert bir dille kınamıştı.

Çin Komünist Partisi, 4 Haziran gecesi başkent Pekin’in kalbinde yer alan Tiananmen Meydanı’ndaki göstericilere tankların da katıldığı müdahale emrini vermiş ve resmi olarak bildirilmemekle birlikte yüzlerle gösterici ölmüştü. Altı hafta süren ve yüz binlerce kişinin katıldığı gösteri, kayıtlara Çin Halk Cumhuriyeti'nin 1949'da kurulmasından bu yana ülke tarihinin yönetim karşıtı en büyük gösterisi olarak geçmişti. CİHAN

Yorumlar