Çin’in NBA yıldızı Yao Ming de hava kirliliğinden şikâyetçi

Çin’in eski NBA yıldızı Yao Ming, ülkesindeki hava kirliliğinden şikâyet etti.Pekin’de devam eden Çin Meclisi toplantılarına katılan ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı üyesi de olan Ya Ming, Pekin’de basının karşısına çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Çin’in NBA yıldızı Yao Ming de hava kirliliğinden şikâyetçi

Çin’in eski NBA yıldızı Yao Ming, ülkesindeki hava kirliliğinden şikâyet etti.

Pekin’de devam eden Çin Meclisi toplantılarına katılan ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı üyesi de olan Ya Ming, Pekin’de basının karşısına çıktı.

Sakatlığının ardından 2011’de NBA’e veda eden Yao, 2012’de Çin Komünist Partisi’nin Şanghay’daki Siyasi Danışma Komitesi üyeliğine seçilmişti. 2 yıldan beri de Pekin’de Çin Meclisi toplantılarına katılıyor.
Meclisin açıldığı 3 Mart günü Pekin’de hava kirliliği ciddi boyutlara ulaşmıştı. Dolayısıyla son yılların en çok tartışılan konu hava kirliliği de meclisin ana gündem maddelerinden birini oluşturuyor.

Dünyaca ünlü eski basketbolcu Yao Ming, devlet politikası ile alakalı ve uzmanlık gerektiren bazı sorulara cevap vermekte zorlanırken, kendi uzmanlık alanı spor ve özellikle basketbol konularındaki sorulara samimi bir şekilde cevap verdi.

Çin’de son yıllarda yaşanan ve giderek büyük bir sorun haline gelmeye başlayan hava kirliliği konusunda açıklamalarda bulunan Yao Ming, hükümetin bu duruma acilen el atması gerektiğini söyledi. Yaşanan hava kirliliği sorununda birey olarak kendilerine de görevler düştüğünü savunan eski basketbolcu, herkesin bu sorunun çözüme kavuşması için kendi alanına göre fedakârlıkta bulunması ve yanlışların düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Yaşanan bu hava kirliliği ile beraber sporcuların antrenman ve hazırlıklarının da olumsuz etkilendiğini dile getiren Yao Ming, bu sorunun çözümü için başta hükümet olmak üzere her bir işletmenin üzerine düşeni yapacağına inandığını söyledi. Ünlü pivot, açıklamalarının devamında ise bu sorunun çözüme kavuşması için zamana, sabra ve aynı zamanda fedakarlığa ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

BASKETBOLDA FAVORİ ÜLKE

Bu yaz İspanya’da düzenlenecek Dünya Basketbol Şampiyonası’nda ABD dışında hangi ülkeler kazanabilir şeklinde soruya karşılık Yao Ming, İspanya Basketbol Ligi ACB’nin çok kaliteli ve NBA’dan sonra en güçlü lig olduğu dikkat çekti ve ABD’den sonra en büyük favorinin İspanya olduğunu söyledi. İspanya dışında ise Litvanya, Yunanistan ve Rusya’yı da unutulmaması gereken ve her zaman bu tür turnuvaları kazanabilecek ülkeler arasında sayılması gerektiğini kaydetti.

“ABD Rüyası” ve Çin yeni lideri Xi Jinping tarafından açıklanan “Çin Rüyası”nı karşılaştırması istenen Yao Ming bu soru üzerine iki toplumun ve halkın yaşayış kültürleri arasında çok büyük fark olduğunu söyledi. Bu soru karşısında zorlandığını ifade eden basketbolcu, “Çin Rüyası”nın daha kolektif olduğunu “ABD Rüyası”nın ise daha kişisel bulduğunu anlattı.

İKİNCİ ÇOCUK

Pekin yönetiminin Çin’de ikinci çocuk sahibi olma konusunda gevşetici reformlar yapması konusunda konuşan Yao Ming, kendisinin bu konuda uzman olmadığını, fakat bu sorunun asıl cevabını halk sesine göre vermenin doğru olacağını söyledi. Eğer ikinci çocuk sahibi olmak isteyen sesin yüksek çıkması halinde bu reformun hayata geçirilmesinin daha kolay olacağını kaydetti.

OBEZLİK SORUNU VE SPOR

Çin’deki obez ve sağlıksız çevre ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta, Çin’in sağlık probleminin sis ve kirli havaya benzediğini ve halkın bu sorunların tam farkına vardıktan sonar adım atmaya başladıklarını söyledi.

Obezitenin Çin’de tam olarak farkına varılmadığını belirten Ya Ming, obezitenin genelde gençleri vurduğunu kaydetti. Kendisinden büyüklerin yada yaşlı neslin bu tür bir bolluğu olmadığını ifade etti.

2011 yılında emekli olan Yao, Ekim ayında Pekin'de kendi NBA Yao Okulu’nu açtı. Bu okul, genç erkek ve kızlar için okul sonrası basketbol eğitim ve spor salonu olma özelliğine sahip bulunuyor. CİHAN

Yorumlar