Çin’den yabancılara narkotik darbe

Çin’in başkenti Pekin’de yabancılara yönelik uyuşturucu operasyonu düzenlendi. Devlet medyasına göre, son 3 ayda Pekin'de başlatılan operasyonlar kapsamında, uyuşturucu ticareti yapan ve 800 gram uyuşturucu bulunduran 30 yabancı ele geçirildi....

Google Haberlere Abone ol
Çin’den yabancılara narkotik darbe

Çin’in başkenti Pekin’de yabancılara yönelik uyuşturucu operasyonu düzenlendi.

Devlet medyasına göre, son 3 ayda Pekin'de başlatılan operasyonlar kapsamında, uyuşturucu ticareti yapan ve 800 gram uyuşturucu bulunduran 30 yabancı ele geçirildi. Tacirlerin ülkenin güneyinden 'buz 'olarak da bilinen metamfetamin ve MDMA alıp, Pekin’in Chaoyang ilçesinde yabancıların da çok olduğu bölgelerde sattıkları ifade edildi.

15-25 Mayıs operasyonlarında, Pekin’deki İşçi Stadyumu çevresinde 10 yabancının 630 gram, Sanlitun bölgesinde ise yine 10 yabancı tacirin 160 gram uyuşturucuyla yakalandığı dile getirildi. Bazı uyuşturucu işi yapanların öğrenci değişimi programı çerçevesinde Çin’e geldikleri, diğerlerinin ise mülteci seyahat belgelerine sahip oldukları ve yaşamlarını uyuşturucu işi yaparak sürdürdükleri kaydedildi.

Çin polisi, bu kişilerin sabit yerli ve yabancı müşterileri olduğunu açıkladı. Yakalanan yabancıların genelde Afrika uyruklu oldukları belirtiliyor. Çin medyasına göre, ülkenin dışa açıldığı 1970’li yılların sonundan buyana yabancıların sayısında da artış olduğu, bu artışla birlikte Çin’deki yabancıların karıştığı uyuşturucu, hırsızlık ve fuhuş gibi suçlarda da artış yaşandığı ifade edildi. Resmi Xinhua ajansına göre, Çin’de 1999 yılında uyuşturucu bağımlısı sayısı 70 bin iken, bu rakam 2012 yılında yaklaşık 2 milyona çıktı.

YABANCILAR ÇİNLİLERLE AYNI CEZA ALACAK

Çin medyasına yansıyan haberlere göre, Çin’de uyuşturucu işi yapan yabancılar, aynı suçu işleyen Çinlilerin aldığı cezanın aynısına çarptırılacak. Çin kanunlarına göre, 50 gram üzerinde metamfetamin madde ticareti yapanlar, ölüm cezasına çarptırılıyor. 5 yıl önce Çin’de Myanmar uyruklu bir kişi yunan eyaletinde 1 kilodan fazla metamfetamin ticareti yapmaktan idam cezasına çarptırıldı. 2013 yılında da Filipinler uyruklu bir kadın uyuşturucu taciri, Filipinler Cumhurbaşkanı’nın ricasına rağmen 2013 yılında idam edilmişti.

ÜNLÜ ŞARKICI DA UYUŞTURUCUDAN 9 AY HAPİS ALDI

Çin’in ünlü sarkıcılarından Li Daimo, evinde uyuşturucu kullandırmaktan 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Li’ye ayrıca 320 dolar da para cezası verdi. Polis, Li’nin Sanlitun’daki geçici evine Mart ayında birkaç vesileyle uyuşturucu kullanıcılarını davet ettiği ve uyuşturucu kullanmalarına izin verdiğini bildirdi. 25 yaşındaki Li, 18 Mart’ta evinde arkadaşlarıyla uyuşturucu alırken yakalandı. Şüphelilerin idrar tahlillerinde uyuşturucu kullanıldığı tespit edildi. Bu kişilerin polis ifadesinde illegal uyuşturucu kullandıklarını kabul ettikleri de belirtildi.

Heilongjiang eyaletinden olan Li, Zhejiang televizyonunda Temmuz 2012’de yapılan ‘’Çin’in sesi’’ adlı şarkı yarışmasında boy göstermişti.

CİHAN

Yorumlar