Çin’den Ukrayna Açıklaması

Çin, Ukrayna’daki kriz konusundaki tutumunu yineleyerek, sorunun siyasi yöntemle çözülmesi için yapıcı rol oynamaya hazır olduklarını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Çin’den Ukrayna Açıklaması

Çin, Ukrayna’daki kriz konusundaki tutumunu yineleyerek, sorunun siyasi yöntemle çözülmesi için yapıcı rol oynamaya hazır olduklarını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Wang Yi bugün Pekin’de Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la bir araya geldi ve başta Ukrayna krizi olmak üzere bazı uluslar arası konular masaya yatırıldı.

Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Wang ve Lavrov, Ukrayna konusundaki görüşlerini aktardı.

Wang, Ukrayna sorununun çatışma yerine diyalogla çözülmesi gerektiği görüşünü yineledi.,

Sorunun çözümü için önce problemin karmaşık tarihinin gözden geçirilmesinin zorunlu olduğunu, ayrıca tüm tarafların çıkar ve hassasiyetlerine saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi. Çinli Bakan, böylelikle Ukrayna'da kalıcı barış ve istikrarın getirilebileceğini belirterek, Pekin yönetiminin, Rusya, ABD, Avrupa Birliği ve Ukrayna'nın çok taraflı diyalog mekanizması oluşturmayı düşünmelerini olumlu karşıladığını dile getirdi. Wang, çok taraflı görüşmelerin, soruna tüm tarafların kabul edebileceği bir çözüm getirmesini umduğunu da kaydetti.
Çin Dışişleri Bakanı Wang, ülkesinin Ukrayna sorununda gösterdiği ‘’objektif’’ tutumunu hatırlatarak, sorunun siyasi yöntemle çözülmesi için yapıcı rol oynamaya hazır olduklarını ifade etti.

Lavrov ise, Çin’e Ukrayna'daki olaylara "tarafsız duruşundan" dolayı teşekkür etti. Rus Bakan, Ukrayna’daki krizin çözüm anahtarının anayasal reformda yattığına vurgu yaptı. Lavrov, "Biz güneydoğudaki (Ukrayna) durumu yatıştırmak için güç kullanımının kabul edilemez olduğuna eminiz" dedi.

Lavrov ayrıca protestoları bastırmak için Ukrayna’nın attığı adımları da kınadıklarını ifade etti.
CİHAN

Yorumlar