Çin’den Suriye’de "orta yol" bulunması çağrısı

Suriye hükümeti ile muhalefet arasındaki ikinci tur müzakereleri destekleyen Çin, görüşmelerde "orta yolun" bulunması çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Çin’den Suriye’de "orta yol" bulunması çağrısı

Suriye hükümeti ile muhalefet arasındaki ikinci tur müzakereleri destekleyen Çin, görüşmelerde "orta yolun" bulunması çağrısı yaptı. Cenevre'de Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin ortak elçisi Ahdar El İbrahimi’nin başkanlık ettiği ve Suriye hükümeti ile muhalifler arasındaki ikinci tur görüşmeleri bugün başladı. Görüşmelerde hükümeti Dışişleri Bakanı Velid el Muallim, muhalifleri ise Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu üyeleri temsil ediyor.

Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında konuyla ilgili soruları cevaplayan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, Suriye krizinin ancak ve ancak siyasi yollarla çözülebileceğine vurgu yaptı. Hua, iki tarafın da siyasi çözümde ısrar etmesini, karşılıklı tavizlerle "orta yol" bulmaları çağrısı yaptı.

Sözcü Hua, Cenevre görüşmelerinin devamlı bir süreç olduğunu kaydederek, uluslararası toplumun söz konusu görüşmelere uygun ortam oluşturmasını istedi.

Söz konusu görülmelerin birinci turu Cenevre’de bir hafta önce yapılmış ve 7 Şubat'tan itibaren 3 gün süreyle ateşkes yapılması kararlaştırılmıştı.

Bu süre içinde de muhaliflerin kontrolündeki Humus şehrine insani yardım malzemeleri ulaşmış ve çok sayıda sivil halk tahliye edilmişti. Ancak Cumartesi günü insani yardım konvoyuna bir saldırı yapılmış, sonrasında ise yardımlar yeniden başlatılmıştı. Humus valisi Talal El Barazi, ateşkesin 3 gün daha uzatılabileceğini söyledi.

CİHAN

Yorumlar