Çin’den Japonya’ya bir uyarı daha

Çin, Japon Başbakan Şinzo Abe’nin ziyaret ettiği ve savaşta ölenlerin anısına yapılan Yasukuni anıtıyla başlayan gerginliğin ardından Tokyo’ya yeni bir uyarı da yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Çin’den Japonya’ya bir uyarı daha

Çin, Japon Başbakan Şinzo Abe’nin ziyaret ettiği ve savaşta ölenlerin anısına yapılan Yasukuni anıtıyla başlayan gerginliğin ardından Tokyo’ya yeni bir uyarı da yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, bugün Pekin’deki olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplarken, Abe'nin son açıklamasını eleştirdi.

Abe, dün bir Japon televizyonda yaptığı konuşmasında, Yasukuni anıtına yaptığı ziyaretin eleştirilmesine karşın, bundan sonra da Japon Başbakanı olarak üstlenmesi gereken sorumlulukları yerine getirmeye devam edeceğini söylemişti. Japon medyası, Abe’nin açıklamalarının, Yasukuni’yi ziyaret etmeye devam edeceği anlamına geldiğini yazmıştı. Abe’nin son açıklamasının hatırlatılması üzerine Çinli Sözcü, ‘’Abe, hatalarını düzeltmeyi reddetmesi, zıtlaştırıcı ve kışkırtıcı girişimlerde bulunmayı sürdürmesi hâlinde, Çin buna kararlılıkla karşı çıkacaktır.’’ dedi.

Abe’nin, yaptıklarıyla Çinli liderlerle diyalog kapısını kapattığına dikkat çeken Hua, Japon Başbakanının son açıklamasıyla aralarında Çin’in de olduğu Asya'daki diğer komşu ülkelerle ilişkilerini düzeltme niyetinde olmadığını gösterdiğini ifade etti.

Abe’nin, tarihe doğru şekilde yaklaşarak, hatalarını düzeltmenin, Japon liderin üstlenmesi gereken bir sorumluluk olduğunu söyleyen Çinli sözcü, Yasukuni ziyaretinin ikili ilişkilere olumsuz etki yaptığına dikkat çekti ve tüm sorumluluğun Japonya’ya ait olduğunu vurguladı.

Çin ve Güney Kore Abe’nin anıt ziyaretini Japonya'nın işgalci geçmişini sahiplenmesi olarak değerlendiriyor.

ELÇİLER DE KAPIŞTI

Öte yandan tartışma Japonya ve Çin'in Londra büyükelçileri arasında da polemiğe sebep oldu. Her iki elçi de karşı tarafı Harry Potter serisinin kötü karakteri "Voldemort"a benzetirken, tartışmaya Çin Dışişleri'nin de dahil olmuştu.

Abe’nin ziyareti, kendisinin göreve gelmesinin birinci yıl dönümüne denk gelmişti. Son olarak Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi, Japon müttefik kuvvetlerinin şartsız teslim olduğu 1945’teki tarihin yıl dönümüne denk gelen 15 Ağustos 2006’da söz konusu tapınağı ziyaret etmişti. Japonya, 2. Dünya Savaşı’nda Çin ve Kore Yarımadası'nın büyük bölümünü işgal etmişti.

İkinci Dünya Savaşı’nda işlenen suçlardan dolayı hüküm giyen Japon 14A Sınıfı’nın da dahil olduğu askerler için yaptırılan söz konusu tapınağa yapılan ziyaretler, başta Çin olmak üzere Japonya’nın savaş yıllarında istila ettiği ülkelerin tepkisini çekiyor. Anıtta ayrıca 1948'de savaş suçlarından idam edilen dönemin Japonya Başbakanı General Hideki Tojo da var. CİHAN

Yorumlar