Çin’den İngiliz ilaç devine soruşturma

Pekin yönetimi, İngiliz ilaç devi GlaxoSmithKline'ın (GSK) üç yöneticisini, kendi ürünlerini satmaları için Çin’deki hastanelere rüşvet vermekle suçladı.Çin medyasına göre, şirketin eski Çin sorumlusu Mark Reilly ve diğer iki Çinli...

Google Haberlere Abone ol
Çin’den İngiliz ilaç devine soruşturma

Pekin yönetimi, İngiliz ilaç devi GlaxoSmithKline'ın (GSK) üç yöneticisini, kendi ürünlerini satmaları için Çin’deki hastanelere rüşvet vermekle suçladı.

Çin medyasına göre, şirketin eski Çin sorumlusu Mark Reilly ve diğer iki Çinli yönetici Zhang Guowei ve Zhao Hongyan, başkent Pekin ve Çin’in ticaret ve finans merkezi Şanghay şehrindeki hastanelere, ticaret ve finans kurumlarına rüşvet verdi. Çin polisi, geçen Temmuz ayında İngiltere’nin en büyük ilaç firması GSK ile ilgili inceleme başlatmış ve şirkette çalışan dört Çinliyi gözaltına almıştı. Olayın ardından Çin polisi diğer dev uluslararası ilaç üreticileri Novartis AG, AstraZeneca Plc, Sanofi SA, Eli Lilly & Co ve Bayer AG’I geniş inceleme kapsamında 2013 yılında ziyaret etmişti.

GSK, bazı üst düzey Çinli yöneticilerinin yasaları ihlal ettiklerini, rüşvet için sıfır tolerans göstereceklerini ve Çin’deki iddiaların "utanç verici" olduğu açıklaması yaptı.

Reilly, olayın geçen yıl Temmuz ayında patlak vermesinin ardından Çin’den ayrılmış ancak polisle işbirliği yapmak için gönüllü olarak Çin’e geri dönmüştü.

Resmi Xinhua ajansı, Reilly’nin başında olduğu şirketin Çin’deki gelirinin 2009 yılında 650 milyon dolardan, 2012’de 1,11 milyar dolara çıktığını yazdı.

Çin medyasına yansıyan haberlerde, Reilly’nin dev bir rüşvet ağı oluşturduğu ve Çinli satış ekibine kendi ürünlerinin satışı için rüşvet vermeleri yönünde baskı yaptığı ve bununda Çinli tüketicilere piyasadan 7 kat daha fiyat artışı olarak yansıdığı kaydedildi. İngiliz şirketin bu yöntemle yüzlerce milyon dolar yasadışı gelir sağladığı da ileri sürüldü.

Olayın savcılığa intikal ettiğini bildiren Çin medyası, İngiliz şirketin Çinli yetkililerle işbirliği yapacağını bildirdi.

Bu dava 2009 yılında aralarında bir Avustralyalının da olduğu Rio Tinto şirketinin 4 yöneticisinin 7 ile 14 yıl arasında hapisle cezalandırılmasının ardından yabancı bir şirketin karıştığı en büyük rüşvet skandalı oluyor.

GSK, Polonya, Irak, Ürdün ve Lübnan'da doktorlara rüşvet verdiği iddialarıyla karşı karşıya bulunuyor. CİHAN

Yorumlar