Çin’den Afrika’ya milyarlarca dolarlık yatırım

Çin Başbakanı Li Keqiang, tarihi Afrika temaslarının son durağı Kenya'da milyarlarca dolarlık 17 anlaşmaya imza attı. Kenya, Uganda ve Ruanda’yı birbirine bağlayacak modern demiryolu projesi (SGR) bunlardan en önemlisi. Li ile görüşen Cumhurbaşkanı...

Google Haberlere Abone ol
Çin’den Afrika’ya milyarlarca dolarlık yatırım

Çin Başbakanı Li Keqiang, tarihi Afrika temaslarının son durağı Kenya'da milyarlarca dolarlık 17 anlaşmaya imza attı. Kenya, Uganda ve Ruanda’yı birbirine bağlayacak modern demiryolu projesi (SGR) bunlardan en önemlisi.

Li ile görüşen Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Çin ile imzaladıkları en önemli 3 anlaşmadan bahsederken, bunların standart aralıktaki demiryolu, milli mirasın korunması ve bölgenin barış ve güvenliği olduğunu söyledi.

SGR’nin Mombasa-Nairobi bölümünün yaklaşık 4 milyar dolara mal olacağı ve bunun yüzde 85’inin Çin, yüzde 15’inin ise Kenya hükümeti tarafından finanse edileceği kaydedildi. İki liderin görüşmesinde ayrıca Çin Afrika Geliştirme Bankası’nın Nairobi’de kurulması ve Pekin’in 2 milyar dolar pompalaması konusunda anlaşmaya varıldı.

Yapılacak projeler arasında Çin Afrika Araştırma Merkezi de bulunuyor. Li’nin ziyaretinden sorunlu Güney Sudan’ın da yararlanacağı belirtiliyor. Pekin’in bölgesel insani yardımın geliştirilmesi için 8 milyon dolar yardım yapacağı da belirtildi. İki lider imzalanan anlaşmaların toplam değeri konusunda bir açıklama yapmadı.

Ortak basın toplantısında konuşan Li, Çin’in Kenya’nın imalat sektörüne destek olmak amacıyla bu ülkede endüstri parkı kurulmasına yardımcı olacağını söyledi. Li ayrıca Kenya'da yaşayan Somalili mültecilerin geri dönüş için destek sözü verdi.

İki lider Milli Parkı da ziyaret etti. Kenya ve kıtadaki vahşi hayatın korunması için Çin’in 10 milyon dolar finansal yardım yapacağı da ifade edildi.

Öte yandan basın mensupları, Başbakan Li’nin eşi Cheng Hong’u resmi Afrika ziyaretinde ilk kez görüntüleme imkânı buldu. Li, Kenya’dan önce Etiyopya, Angola ve Nijerya’yı ziyaret etmişti. CİHAN

Yorumlar