Çin’den ABD’ye ‘’Tiananmen’’, G7’ye deniz tepkisi

Çin, ABD’nin, başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda 4 Haziran 1989'da yaşanan şiddete dair şeffaf bir inceleme yapmasını ve ölenlerin resmi sayısını açıklanmasını istemesine tepki gösterdi.Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcülerinden...

Google Haberlere Abone ol
Çin’den ABD’ye ‘’Tiananmen’’, G7’ye deniz tepkisi

Çin, ABD’nin, başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda 4 Haziran 1989'da yaşanan şiddete dair şeffaf bir inceleme yapmasını ve ölenlerin resmi sayısını açıklanmasını istemesine tepki gösterdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcülerinden Hong Lei, Pekin’deki basın toplantısında konuya ilişkin konuşurken, ABD Başkanı Barack Obama ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nın söz konusu isteğinin Çin'in içişleri karışmak olduğunu ve açıklamalardan hoşnutsuzluk duyduklarını söyledi.

ABD ayrıca Tiananmen olaylarının 25.yıl dönümü öncesi gözaltına alınan aktivistlerin de serbest bırakılması çağrısı yapmıştı.

Çin Komünist Partisi, 4 Haziran gecesi başkent Pekin’in kalbinde yer alan Tiananmen Meydanı’ndaki göstericilere tankların da katıldığı müdahale emrini vermiş ve resmi olarak bildirilmemekle birlikte yüzlerle gösterici ölmüştü. Altı hafta süren ve yüz binlerce kişinin katıldığı gösteri, kayıtlara Çin Halk Cumhuriyeti'nin 1949'da kurulmasından bu yana ülke tarihinin yönetim karşıtı en büyük gösterisi olarak geçmişti.

BİR TEPKİ DE G7’YE

Brüksel'de bir araya gelen sanayileşmiş ülkeler grubu G7'nin liderler zirvesinde dün yayımlanan açıklamada, ‘’Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi'ndeki gelişmelerden kaygı duyulduğu’’ açıklamasına Çin tepki gösterdi.

Hong Lei, bölge dışı ülkelerin ilgili sorunlarda gerçeğe saygı gösterip adil tutum alması gerektiği ve Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi'nin istikrarının korunmasında kararlı olduklarını vurguladı. Hong, ''Çin, toprak egemenliği, deniz çıkarları ve ulusal güvenliğini korumada kararlıdır. Çin öteden beri uluslararası yasa ve kurallarla, deniz ve hava sahasında düzen ve seyrüsefer serbestisini korumaktadır.’’ diyerek, ülkesinin, ilgili ülkelerle tarihi gerçeklere ve uluslararası yasalara saygı temelinde, ikili görüşme yoluyla Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi ile ilgili anlaşmazlıkları çözmeye çalıştığını savundu. Sözcü Hong, ‘’Ancak, az sayıdaki ülkenin, Çin'in egemenliğiyle hak ve çıkarlarını ihlal eden, denizde barış ve istikrarı bozmaya çalışan kışkırtma eylemlerine karşı, Çin kararlılıkla karşılık verecektir.'' şeklinde konuştu.

Pekin yönetimi, Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalardan dolayı Japonya, Vietnam ve Filipinler gibi ülkelerle sıklıkla sorunlar yaşıyor. CİHAN

Yorumlar